Само в 7DniBansko.bg

Георги Икономов гостува с делегация в Европейския парламент (Снимки)

7 Dni Bansko08.06.2017190

По покана на българския евродепутат от ЕНП д-р Андрей Ковачев, кметът на Банско Георги Икономов направи работно посещение в централата на Европейския парламент в Брюксел.

По време на посещението той бе прдружен от представители на Общинския съвет в Банско, както и кметовете на гр. Добринище и Места – Китан Галчев и Елена Байракова.

Освен с един от най-активните ни евродепутати Андрей Ковачев, програмата включваше среща с Клаудия Монтейро де Агияр – португалски евродепутат, член на Комисията по транспорт и туризъм към Европейския парламент, както и Херберт Дорфман. Освен зам.-председател на интергрупата към ЕП за „Селски, планински и отдалечени райони”, той е и член на Европейската асоциация на местни изборни представители от планинските общини и защитник на техните интереси.

“С г-жа де Агияр разисквахме политиката на ЕС в областта на туризма, новите европейски институционални мерки в ситуацията на глобален тероризъм, механизмите за справяне с мигрантската вълна и посоката на ЕС по отношение на визовия режим. Повдигнах въпроса за целенасочена европейска подкрепа за популяризиране на религиозния туризъм. Необходими са активни и адекватни действия в противовес на нарастващата ислямизация сред европейските граждани. Изтъкнах големия потенциал на България и Балканите като по-сигурна дестинация. Освен по-ниската терористична заплаха, районът е изключително привлекателен със своите съхранени природни дадености, исторически забележителности и чиста храна.
Радвам се, че отново имах възможност да проведа разговор с Херберт Дорфман, с който сме работили по линия на председателстваната от мен българска Асоциация за развитие на планинските общини. Потърсих неговото съдействие за бъдещо партньорство с европейска община от планински тип, подобна на Банско, с която да реализираме съвместен проект по рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020”. Нашите интереси за финансиране на изследвания по тази програма са насочени в сферата на идентифицирането на екстремни природни рискове, картиране на тези рискове и набелязване на мерки за ограничаване на въздействието им върху живота и местната инфраструктура.
Благодаря на Андрей Ковачев за домакинството и оказаното съдействие. Посещението ни даде възможност да получим директна връзка с представителите на европейския законодателен орган и да потърсим тяхното съдействие за реализирането на нашите, местни политики”, сподели Икономов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *