Само в 7DniBansko.bg

Жестока драма с дете в село до Банско! Хотел едва не го уби, спести заплата на…

7 Dni Bansko05.06.2017390

8-годишно момченце от София едва не се удави в басейна на хотел „Аспа Вила” в разложкото село Баня. Детето е извадено от гост на хотела, който реагирал изключително адекватно и незабавно започнал изкуствено дишане, което го върнало към живота.

До пристигането на медиците момченцето вече е било в съзнание. Транспортирано е незабавно в МБАЛ – Разлог и е настанено за наблюдение в детско отделение. Оттам казаха, че детето е стабилно и извън опасност за живота, уточнява struma.

Сигнал за инцидента е постъпил в 11:13 часа вчера. От хотела извикали на място и местното джипи д-р Георги Русков, който незабавно се отзовал. До пристигането му детето било реанимирано и върнато към живот.

„Детето беше контактно, но доста изплашено, беше в шок, но жизнените показатели бяха възстановени. Казаха ми, че доста вода е изхвърлило, след като е било извадено, но колко време е престояло във водата, никой не можа да каже. По мое мнение е било под водата поне две минути. Беше сомнолентно (състояние на дълбока унесеност)”, сподели д- р Русков.

След пристигането на спешните медици момченцето е транспортирано незабавно в болницата в Разлог, където са предприети всички необходими действия за  стабилизиране на състоянието му. Няма данни за мозъчни увреждания заради ограничения достъп на кислород в резултат на престоя му под водата. Пред спешния център бяха близки на момченцето, които отказаха коментар.

За инцидента е подаден сигнал и в полицията и следователи незабавно започнаха работа по случая. На този етап няма официална информация каква е причината за потъването на детето – дали се е изхлузило от пояса заради игра, или му е прилошало. Тепърва ще се установява и чия е вината за инцидента и кой е придружавал двете деца.

Очевидци разказаха, че детето е било в басейна заедно с по-малкото си братче. И двете деца били с пояси, а майката пиела кафе на барчето до басейна заедно със свои приятели. Никой не е забелязал, че детето се е изхлузило от пояса и е потънало. То е забелязано на дъното на басейна едва след като по-малкият му брат се развикал, че поясът е празен. Момчето е извадено от гост на хотела. По непотвърдена информация той е бивш военен.

Според очевидците на басейна не е имало и спасител, който да наблюдава къпещите се и да се грижи за безопасността им.Явно от хотела са решили да спестят някой лев от заплата за такъв.

Според Наредбата за водоспасителната дейност и обезопасяването на водните площи за всеки басейн, независимо от големината му, трябва да бъде осигурен спасител. Наредбата ясно регламентира правилата и в нея е посочено, че дори и по-малките басейни, тези с дължина до 25 м и повърхност до 312,5 кв.м, трябва да бъдат обезпечени от един спасител за цялото работно време на басейна. За неспазване на наредбата се носи административна наказателна отговорност.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *