Само в 7DniBansko.bg

Екатерина Захариева разкри обещала ли е България военна помощ на Кюрдистан

7Dni Bansko03.06.2017240

България традиционно има добри отношения с иракски Кюрдистан, но страната ни е не е поемала военни или политически ангажименти към автономната област, заяви в предаването “Седмицата” по Дарик радио вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Думите й са в отговор на изявление на депутата от БСП Елена Йончева, която инициира питане към премиера Бойко Борисов за срещата му с държавния глава на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани миналата седмица. Припомняме ви, че журналистката обяви, че е научила за срещата от нейни иракски колеги и липсата на информация пред българските медии, според нея, будело съмнение.

Обещала ли е България военна помощ на иракската автономна област Кюрдистан?

“Ако е вярна информацията в техните медии, че се е говорило за предоставяне на военна помощ от наша страна, че са водени разговори за признаване на референдума, обществеността трябва да знае, трябва да бъде информирано Народното събрание и да има дебати”, посочи вчера депутатът.

Екатерина Захариева посочи, че България поддържа добри отношения с иракски Кюрдистан, дори страната ни има търговско представителство там. Провеждани са срещи и с редица техни министри по въпроси, свързани с икономиката, земеделието и туризма.

“Миналата година през май е заседавал Съветът на външните министри в Европейския съюз. България също е имала свой представител. Всички заедно с изготвили заключение за ситуацията в Ирак. То сочи, че се подкрепя единен Ирак и усилията на правителството за реформи. Счита се още, че провеждането на референдум за Кюрдистан е вътрешна позиция на Ирак. България не е взимала никакво друго отношение по темата и няма как да се намесва в такъв вътрешен въпрос”, категорична бе Екатерина Захариева. “Каквото и да пита Елена Йончева, няма как да кажем, че нещо се е случило, при положение, че не е така”, добави в заключение тя.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *