Само в 7DniBansko.bg

Горанов категоричен: Можем само да спечелим от еврозоната

7Dni Bansko02.06.2017230

„България категорично може само да спечели oт присъединяването към еврозоната“, каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017, предаде репортер новини бг.

„Голяма част от държавите членки, които се присъединиха, го направиха при един много висок процент на сближаване. На мен ми се иска, осъзнавайки, че само номиналните критерии не са достатъчни, да водим дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света“, заяви Горанов.

По думите му ще продължат консултациите за това както с комисията, така и с Европейската централна банка, така и с големите държави.

„От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели“, добави финансовият министър и заяви: „В моя сектор мога да се пиша отличник. За част от дисбалансите не е важна само финансовата част. Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен“.

„Отчитаме балансиран бюджет по европейската методология с огромен излишък по националната такава. Структурният баланс се подобри“, коментира още Владислав Горанов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *