Само в 7DniBansko.bg

Марк Жирардели сензационно: Отказвам се от ските завинаги, ако „еколозите“ слязат от колите

7 Dni Bansko05.02.2017530

Марк Жирардели! Гражданин на света, но и гражданин на…Банско. При това най-почетния. А като такъв как да изпусне стартовете от световната купа по сноуборд!?
5-кратният световен шампион се съгласи да даде ексклузивно интервю за 7DniSki.bg. Великият Марк обясни кога в Банско трябва да има световно първенство и даде на грантовите „еколози“ да разберат какъв техен ход може да го откаже да кара ски въобще!

– Здравейте, Марк! Какво прави една ски-легенда на състезание от Световната купа по…сноуборд?

– Всеки един зимен спорт заслужава уважението ни, защото снегът създава емоции, каквито никой друг не може да предложи. Освен това като тясно свързан с Банско и българските ски се почувствах длъжен да дойда на място и да стискам палци за Радослав Янков и Александра Жекова. Вие българите трябва да се гордеете с такива спортисти. Страхотни хора!

– А вие самият качвал ли сте се на борд?

– Да, доста пъти покрай децата.

44

– И кое е по-добре, ако направим съпоставка със ските?

– Моят спорт естествено!

– Всяка година сте в Банско. С какво днес курортът е по-различен в сравнение да речем отпреди 12 месец?

– Това, което виждаме днес е най-добрата реклама за Банско. Слънце, сняг, красота, еуфория, усмихнати хора, директно излъчване по телевизията за близо 100 милиона зрители. Давате ли си сметка каква реклама е това за Банско, за България? Обикалям из целия свят и мога да ви кажа, че хората са удивени как един курорт, който преди време никой не знаеше, днес е топ-дестинация, а стартовете от световните купи се превръщат в ежедневие. Това е, което най-много впечатлява в Банско. На всяка следваща година курортът те изненадва с нещо още по-хубаво.

– Вие сте посланик на Банско, в същото време животът ви е ски, ски, ски…От тази гледна точка, коя трябва да е следващата стъпка на курорта като развитие?

– Приоритетът е един и той трябва да е не само на Банско, но и държавна политика в областта на спорта и зимния туризъм. Банско вече трябва да кандидатства за домакинство на световно първенство, на световни купи, да продължава със стъпките напред. Аз съм убеден, че този курорт достигна нивото, на което трябва да има самочувствието да поиска най-добрите, най-комерсиалнте, най-силните състезания.

7

– Не е ли малък потенциала на пистите за подобно огромно предизвикателство?

– Напротив, стига да има политика в това отношение. Спомнете си например Солт Лей Сити. Две години преди олимпиадата кой е говорил за спускане там? На самата олимпиада пистата беше повече от къса. Банско не трябва да се плаши от това, което няма, а да мисли как да го има. Това е смисълът да се развиваш.

– Отворихте темата за ските преди години. Кога беше по-лесно да ги караш и кога по-атрактивно? Сякаш изчезнаха артистите от пистите?

– Нормално е сега да е по-атрактивно, ските еволюираха като всичко друго. Ските са по-големи, по-тунинговани, по-насочени към бъдещето. Лесно е да се карат. Все едно да ме питате една днешна кола ли е по-лесно да се кара или такава отпреди 40 години.

– Вие видяхте ли като се качвахте към Бъндеришка поляна каква бше ситуацията долу на лифта?

– Да. Пълно с народ, огромни опашки, изнервени хора. Някой дава ли си сметка, че когато един човек е нервен, той шофира нервно и може да предизвика ПТП. Същото е с нервния скиор. Невендъж съм казвал, че Банско спешно се нуждае от втора „гондола“. Това е в интерес на всички, това е бъдещето и за Банско, и за България като световна зимна дестинация.

– Хайде на бас, че веднага ще изпълзят едни хора да кажат, че ските убиват природата, че вторият лифт я довършва и какво ли още не?

– Ще погледна на тези хора с разбиране, ако си зарежат колите в гаражите, ако се откажат от вилите си, от почивките си, от въглищата, от още дузина неща, които НАИСТИНА убиват природата. Знаете ли, че отоплението на една къща на въглища вреди много повече на природата, отколкото един милион други неща? Не е сериозно да отидеш с колата си на митинг срещу замърсяването! Когато тези еколози в кавички се откажат от колите си и всичко  останало, с което тровят природата, аз ще се откажа на момента от ските.

37

– Имате 4 деца, 3 момичета и едно момче, нито едно от тях ли не тръгна по вашите ски-стъпки в професионалния спорт?

– Слава Богу, не! Много съм щастлив, че се насочиха в съвсем други области да се развиват. Карат естествено ски, но любителски. Синът ми например е машинист, кара парни влакове, минавал е много пъти през Разлог, така че му е позната обстановката тук.

– Не ви ли омръзна да сте…Марк Жирардели?

– На някои хора от обкръжението ми може, но на мен – не! Да, искал съм си своите мигове на анонимност, които така и не получих. Но това е нищо на фона на другите радости. Ето днес например. Докато дойда до тук спират ме на лифта за снимки, раздавам автографи на пистата. Виждам само усмихнати хора около мен. Щом аз мога да им дам все още това, как да ми омръзне да съм Жирардели!?

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *