Само в 7DniBansko.bg

БЧК: Над 2 700 са непридружените деца бежанци у нас

7Dni Bansko01.06.2017260

В момента в България, за тази година, има регистрирани само 135 регистрирани непридружени непълнолетни в центровете на Държавната агенция за бежанците, то през 2016 г. имахме 2772 деца. Това каза д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, цитира “Фокус”.

„Това, че за момента бройката е малка, не трябва да ни успокоява, динамични са процесите по отношение на бежанците, които търсят закрила и подкрепа в нашата страна“, посочи д-р Тодоровска.

Според нея не може да се каже колко ще бъдат те до края на годината, както и за следващата и по-следващата, но процесите трябва да бъдат превантивно подготвени, да бъдат поети по един правилен начин от системата на държавата. „Наистина са важни опитът и информацията, които можем да получим от другите държави членки на ЕС, за да го приложим в нашия контекст и да направим не просто „копи-пейст“ на някой модел от чужбина, а да направим Български модел, който да е адекватен и към нашата законова система и към нашия манталитет като народ“, коментира тя.

По думите ѝ децата бежанци, които пристигат без настойник или придружител у нас имат нужда преди всичко от психологическа подкрепа. „Преживяли са стрес и несгодите от това, че трябва да живеят по този начин в друга страна, не в свой дом. Цялата тази тежест в тяхната психика трябва да бъде преодоляна, за да могат те да продължат да учат, да се занимават с нещо креативно и да изграждат себе си като личности“, каза още д-р Тодоровска.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *