Само в 7DniBansko.bg

Депутат от ДПС с ексклузивни разкрития по случая “КТБ”

7Dni Bansko01.06.2017290

Първата среща за КТБ при президента Росен Плевнелиев беше на 29 юни. Беше неделя и срещата се проведе, след като в петък, на 27 юни, беше преминала една трудност с Първа инвестиционна банка. Ние бяхме много учудени, че тази банка успя да даде 850 млн. лева на вложители и имаше такъв голям ликвиден ресурс. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев във връзка с искането за разсекретяване на стенограмата за КТБ.

“Тогава имаше една криминална атака срещу всички банки с опит да бъдат съборени. Затова се проведе една среща в БНБ, която всъщност беше най-интересната и най-важната”, обясни той.

По думите му на срещата в БНБ са обсъждани варианти, с които да се финансират банките, за да може те да изплатят парите на вложителите. “В събота и неделя умувахме какво ще направим в понеделник сутрин, когато банките започнат работа. Взехме решение кабинетът, в лицето на Петър Чобанов, да подготви краткосрочен заем, с който да се финансират банките, за да може те да изплатят парите на вложителите”, обясни Йордан Цонев.

“В БНБ изключително конструктивно подходиха ръководството на Банката и управителите на търговските банки. Така отидохме при президента с готово решение. И в стенограмата при президента от 29 юни изобщо не се говори за КТБ”, разкри народният представител.

“От стенограмата на 29 юни става ясно, че има две сюжетни линии. Първата е, че Борисов искаше оставките на правителството и в частност на Петър Чобанов. Втората сюжетна линия беше, че президентът Плевнелиев и Лютви Местан обсъждаха оставката на правителството и датите, в които то да сдаде властта. Този разговор Местан водеше, без да беше съгласувал мнението си с ръководството на ДПС”, добави той.

“Ако се отвори стенограмата на 14 юли, ще се види, че ДПС и БНБ искаха да се въведат законодателни инициативи, за да се одържави КТБ. Бяхме с едно мнение с шефа на БНБ Иван Искров. Искахме да спасим парите на вложителите”, каза Цонев.

Според него от втората стенограма при президента Плевнелиев ще се види, че от БСП са попречили на процеса по оздравяване на КТБ.

“Г-н Пеевски ви изпрати много поздрави. Пожела ви творчески успех и ме помоли да кажа, че той не е имал кредити към КТБ през фирми-бушон. Такива фирми има само Цветан Василев”, обърна се представителят на ДПС към водещите Ани Цолова и Виктор Николаев..

“Ахмед Доган е добре, в добро здраве. Той не се занимава с оперативна дейност в партията. Няма злоупотреба с охраната на Ахмед Доган. След всичко, което се случи с него, мисля, че той трябва да продължи да бъде охраняван”, заключи Йордан Цонев.

loading...

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *

loading...