Само в 7DniBansko.bg

БНТ с нов директор от 2 август

7Dni Bansko31.05.2017280

Старт на конкурса за генерален директор на БНТ беше обявен днес от Съвета за електронни медии, съобщиха от  24 часа.

Документите и концепциите на кандидатите ще се събират до 31 юни. Събеседванията на одобрените участници със СЕМ ще бъдат на 31 юли и 1 август, а на 2 август съветът ще обяви кой е новият генерален директор на БНТ. Досегашният шеф Вяра Анкова по закон няма право да се кандидатира, тъй като изкара 2 последователни мандата на поста. Вторият й беше удължен с година – изтече на 1 август 2016 г.

Конкурсът обаче беше отлаган на два пъти – първия път поради промяна в Закона за радиото и телевизията, свързана с процедурата за избор на генерален директор на обществените медии БНТ и БНР. Второто отлагане беше миналата зима, когато тръгна шумна кампания против кандидатите за шеф на БНТ дни преди конкурсът да бъде обявен. Членовете на СЕМ решиха тогава, че е по-добре да отменят състезанието, вместо да подлагат участниците в него на политически и икономически натиск.

Решението конкурсът да се състои бе прието днес от 4-мата членове на СЕМ – Мария Стоянова, София Владимирова, Иво Атанасов и Бетина Жотева. Петият член – Розита Еленова, е в отпуск до края на седмицата и затова отсъстваше от заседанието.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *