Само в 7DniBansko.bg

Мизерията взе връх! Пациенти бягат от родните болници…

7Dni Bansko31.05.2017190

По петдесетина пациенти бягат месечно от болниците в страната, без да подпишат декларация за отказ от лечение, пише Монитър.

Повечето от хората си тръгват, без да се обадят на персонала от страх да не плащат за лечението, защото нямат здравни осигуровки. Най-много са пациентите бегълци в Университетската болница „Св. Анна” в София.

Всяка година около стотина си тръгват преждевременно, преди да са излекувани, за да не си платят лечението или да внасят осигуровки в Националната здравно осигурителна каса със задна дата. Те са предимно от малцинствата и са от района на Ихтиман и Самоков.

Най-често от болницата бягат майки, родили преди няколко часа, и жени с патологични бременности. Жените си тръгват, кървейки от страх да ги накарат да платят. Когато разберат, че раждането в България е безплатно, дори за здравно неосигурените, някои от тях се връщат.

За да не бягат заразно болни, инфекциозното отделение на УМБАЛ „Св. Анна” е с решетки на прозорците, а единствената входна врата се заключва. Въпреки това поне по петима годишно успяват да драснат и оттам, някои дори със системите, щом се посъвземат, разказаха лекари.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *