Само в 7DniBansko.bg

След заседанието на КСНС: 2% от Брутния вътрешен продукт да отива за целите на отбраната!

7Dni Bansko30.05.2017270

Президентът Румен Радев свика днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“.

На него присъстваха премиерът Бойко Борисов, лидерът на “Атака” и съпредседател на “Обединени патриоти” Волен Сидеров, председателят на парламента Димитър Главчев, лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният – Валентин Радев, съветникът на Борисов Румяна Бъчварова, лидерката на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ВМРО, съпредседател на “Обединени патриоти”, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде ПИК.

След срещата пръв за темата на разговорите разкрития прави президентът Румен Радев:

“Днес се проведе първият Консултативен съвет за национална сигурност по мое ръководство. Изключително съм удовлетворен от факта, че всички представители и участници в съвета се отнесоха изключително отговорно и конструктивно по разискване на проблемите.

Бяха разгледани доклади за състоянието на структурите и органите от системата за национална сигурност и необходимите мерки за укрепване суверенитета на държавата.

Всички се обединихме около издигането като основен приоритет – личният състав на сектор сигурност. Проектите за модернизация са необходими и трябва да бъдат извърешни с по-ускорени темпове.

Изключително важно е създаване на условия за водене на пълноценна бойна подготовка на този състав.

Обединихме се около четири основни точки:

Усъвършенстване до края на 2017 година на Стратегията за национална сигурност.

Системата за национална сигурност може да бъде активна само ако имаме хармонично взаймодействие на всички елементи от нея. Необходима е актуализация на Нормативната уредба за национална сигурност.

До 20 е от изключителна важност да се направи анализ на всички ресурси да се прецени дефицитът от ресурси и да се направи разпределението им.

Анализ и предложение за участието на българската индустрия в сектор “Сигурност”.

Разработване на конкретни планове на проектите за модернизация в националната ни сигурност, които планове трябва да бъдат разработени до 30 юни тази година.

До края на годината трябва да се разработи национален план, според който 2% от Брутния вътрешен продукт да отива за целите на отбраната до 2024 година.”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *