Само в 7DniBansko.bg

Край на гурбета! Спестяваш на работа 8-10 хиляди лева на сезон и то в България! Ето къде

7Dni Bansko28.05.2017270

7-8 хиляди лева се спестяват за едно лято като сервитьор на българското Черноморие. Това разказва мъж от Кърджали, който трето поредно лято заминава на работа в Слънчев бряг, съобщи „24 Родопи”.

„Стартът на морето е примамлив. Аз съм със заплата 1 500 лева, но знам, че има колеги, които са поканени срещу 2 бона. Храната и нощувките са ми гарантирани. Под 100 лева бакшиши на смяна няма. Вярно, много повече се работи и отслабваш 3-4 килограм за около 2 месеца и половина, но си струва. Миналата година се върнах с малко над 7 хиляди лева, тази година прогнозите на всички са за по-силен сезон, аз също съм си поставил по-висока цел – 8-10 хиляди лева в сметката и се връщам през октомври на работа в Кърджали”, казва човекът, който добре познава ситуацията на пазара на труда.

24-годишният кърджалиец „вади“ добри пари и има основание да казва, че поддържа добър стандарт на живот в града край Арда. Средната годишна заплата в област Кърджали за 2016 година е 8 474 лева, сочат данните на Националния статистически институт. Очаква се за 2017 година тя за бъде малко над 9 хиляди лева.

Затова сервитьорът е убеден, че да работиш през лятото в оборотно заведение в Слънчев бряг, Несебър и дори в Равда е по-изгодно, отколкото да си гурбетчия на Запад.

„Заплатата не я пипаш, трупа се на сметка. Живееш от бакшишите, които реално също се оказват спестявания. Защото докато другите имат нощен живот, ти си на работа. Някои сервитьори на морето бият по доходи и най-добрите ни строители в Западна Европа, а и гурбетчиите имат големи разходи за квартира, пътни и храна”, казва той.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *