Само в 7DniBansko.bg

Горещото лято за Делян Пеевски започна! Ще задържи ли ВАС?

7Dni Bansko25.05.2017330

Висшият съдебен съвет /ВСС/ открива днес процедурата за избор на следващ председател на Върховния административен съд /ВАС/. Очаква се настоящият състав на ВСС да гласува за наследника на Георги Колев на 11-и септември. Колев стана известен със връзките си с шефа на ГДБОП Станимир Флоров, с вътрешния министър Цветан Цветанов, както и с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Съдебният кадрови орган ще направи опит да събере 17 гласа за шеф на институцията, двайсетина дни преди края на мандата на този състав на ВСС. Решението кога точно да се проведе избора за наследник на Георги Колев, беше взето по предложение на самия Колев, чийто мандат изтича на 22-и ноември.

Откриването на процедурата днес означава, че на следващите четири заседания на ВСС през юни ще могат да се номинират кандидати. През юли ще текат срокове за становищата, а дни след края на съдебната ваканция ще е гласуването с класифицирано мнозинство. Денят на самия вот се пада в понеделник – ден, в който съдебните кадровици по принцип нямат заседания.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *