Само в 7DniBansko.bg

22 жертви след атентат! Как вече да отидеш на мач в Манчестър?

7Dni Bansko23.05.2017300

22 души са загинали и 59 са ранени при терористично нападение в “Манчестър Арина” след концерта американската поп звезда Ариана Гранде, съобщи британската полиция. Сред жертвите има и деца. Британският премиер Тереза Мей нарече случилото се ужасен терористичен акт и каза, че мислите й са с жертвите и семействата на всички пострадали. Тя увери, че се работи, за да се установят всички подробности около взрива в залата в Манчестър.

Взривът е избухнал в 22:35 ч. местно време. Основно деца и младежи са били сред 20-те хиляди, които са присъствали в “Манчестър Арина” по време на концерта. Говорител на Ариана Гранде съобщи, че певицата не е пострадала.

Главният комисар на полицията в Манчестър Йън Хопкинс заяви, че взривът е станал във фоайето на “Манчестър Арина” и уликите сочат, че е терористичен акт, посочи комисарят. Разглеждаме това като терористичен инцидент. На този етап смятаме, че атаката снощи е била извършена от един човек. Приоритетът е да установим дали е действал сам или е бил част от мрежа. Мога да потвърдя, че нападателят е загинал в “Манчестър Арина”. Смятаме, че той е носил самоделно взривно устройство, което е детонирал, причинявайки това зверство, обясни Хопкинс. Комисарят призова британците да бъдат бдителни и ако разполагат с информация за инцидента, веднага да се обадят в полицията. Хопкинс също настоя местните жители да избягват района на “Манчестър Арина”, за да може спасителните служби да работят спокойно и да не бъдат забавени от проблеми с трафика.

Британският вътрешен министър Амбър Ръд осъди взрива в Манчестър. Това беше варварска атака, която преднамерено беше насочена срещу някои от най-уязвимите от обществото ни – млади хора, деца, излезли на поп концерт. Мислите и молитвите ми са за семействата на жертвите, които са били засегнати. Това беше атака, насочена конкретно срещу най-уязвимите в обществото ни. Целта й беше да всее страх и да ни раздели. Но тя няма да бъде реализирана.

Полицията в Манчестър предупреди, че е извършила контролиран взрив в района на Катидръл Гардънс, но не е установено нищо подозрително. Видео в Туитър показва групи от хора, които бягат след като са чули силни тътени. На мястото са пристигнали много полицейски коли. След инцидента е било спряно и движението на влаковете в града.

Един от свидетелите на инцидента заяви пред Си Ен Ен, че експлозиите са избухнали само броени минути, след като приключва концертът на американската певица: Две или три минути след като Ариана Гранде слезе от сцената, а хората започнаха да напускат залата, се чуха силни експлозии. Всички крещяха и започнаха да тичат към изходите.

По данни на полицията експлозията е станала във фоайето на концертната зала, което я свързва с гарата Виктория в северната част на страната. Медиците на мястото на инцидента съобщиха, че третират повечето пострадали от шрапнелни рани. Полицията поучва внимателно всички записи от многото видеокамери в района на експлозията, за да установи какво точно се е случило.

Иракски интернет портал съобщи, че “Ислямска държава” е поела отговорност за взрива в Манчестър.

Презиерът Тереза Мей свиква в 9 часа британско време, или 11 българско, извънредна среща на правителствения комитет за справяне с извънредни ситуации. Всички полритически партии обявиха, че пректяват кампаниите си преди общите избори.

Живеещите в района на концертната зала предлагат домовете си на всички, които имат нужда от подслон. Те публикуват съобщенията в социалната мрежа с хаштаг #RoomforManchester. Малко след взрива Фейсбук активира функцията си “Safety Check”, благодарение на която всеки, присъствал на концерта, може да съобщи на всичките си приятели в социалната мрежа, че е добре.

Това е най-кръвопролитното нападение във Великобритания след юни 2005 г., когато в Лондон загинаха 50 души.

Източник: БНР

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *