Само в 7DniBansko.bg

В Дубай правят нещо извънземно за $1,7 милиарда! Да не се заселва и Пеевски там?

7 Dni Bansko17.05.2017190
Дубай обяви плановете си за създаването на курорт на стойност около 1,7 млрд. долара на два изкуствени острова. Той ще бъде разположен недалеч от ултралуксозния хотел „Бурж ал-Араб“, съобщи „Блумбърг”.

Новият курорт ще се казва „Марса ал-Араб“ (Арабско пристанище). Целта на мащабния проект е числото на чуждестранните туристи, посещаващи Дубай, да достигне 20 млн. души на годишна база. През 2020 пък най-големият град в Обединените арабски емирства ще приеме световно изложение.

„Марса ал-Араб“ ще бъде разположен на площ от 40 хил. кв. м върху два изкуствени острова. На единият от тях ще има многобройни атракциони и места за семеен отдих, а на втория ще бъдат построени 140 луксозни вили и частна марина за яхти, отбелязва държавната информационна агенция на ОАЕ.

Към настоящия момент Дубай е един от най-популярните туристически дестинации в световен мащаб, но в последно време туристопотокът към града започва да отслабва заради повишаването на курса на американския долар, към когото е обвързан дирхамът.

Въпреки това в първото тримесечие на годината Дубай бива посетен от 4,6 млн. туристи, което е с 11% повече от аналогичния период на предходната 2016.

Плановете са строителството на „Марса ал-Араб“ да започне през юни тази година и да завърши в края на 2020.

Все още не се съобщава откъде ще дойде финансирането за изграждането на курорта. Към момента на територията на ОАЕ тече строителството на мащабни проекти, средствата от които идват от земи от чуждестранни кредитори.

Такива например са строителството на съоръженията за „ЕКСПО-2020“, разширяването на железопътната мрежа в страната, както и изграждането на новото международно летище „Ал-Мактум“ в покрайнините на Дубай, което към 2025 ще има капацитет да поема до 146 млн. пътници годишно.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *