Само в 7DniBansko.bg

СКАНДАЛЪТ НА ГОДИНАТА В БЪЛГАРИЯ!

7 Dni Bansko16.05.2017730

На 5 май 2017 г. Върховният административен съд излиза с определение по делото на Тома Белев срещу МОСВ, засягащо предварителното изпълнение на решението на ведомството за извършване на екологична оценка на проектоплана за управление на НП „Пирин“, пише вестник “Труд”.

Съдът отсъжда в полза на Белев срещу екоминистерството. В това не би имало нищо странно или смущаващо, ако председател на съдебния състав не бе съдия Атанаска Дишева, чийто съпруг е съпартиец на жалбоподателя.
Съдийка, съпруг и жалбоподател под шапката на „Да, България“
Съдия Дишева е омъжена за Генади Маринов Дишев – член на националния съвет на „Да, България“ и кандидат-депутат от Ловеч, поставен на хипотетично избираемото второ място в листата. Жалбоподателят Тома Белев е кандидат-депутат от същата партия в районите Кърджали и София.
Освен по партийна линия двамата изглежда имат допирни точки и в чисто бизнес отношения. Генади Дишев е заемал ръководни длъжности и продължава да членува в неправителствената Асоциация „Активни потребители“. В докладите на „Активни потребители“ се вижда, че те членуват в една мрежа с Фондация „Биоселена“. Фондация „Биоселена“ пък е партньор по проекта „За Балкана и хората“ заедно с Асоциацията на парковете в България, управлявана от Тома Белев, и WWF-България, управлявано от жената на Тома Белев.
Стойността на проекта е 4 790 000 швейцарски франка, като 4 200 000 швейцарски франка са грант по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. А Генади Дишев е един от малкото членове на Българо-швейцарската търговска камара. Случайно или не, проектът „За Балкана и хората“ се изпълнява на територията на три парка в Стара планина, в район, където фирма на Генади Дишев е открила клон с цел строителство на ваканционен комплекс.
Защо не е направен отвод?
Имайки предвид гореописаните свързаности, извършването на отвод по чл. 22 от ГПК е най-малкото препоръчително, а вероятно и задължително. Гражданският-процесуален кодекс постановява, че „Не може да участва като съдия по делото лице, относно което съществуват други обстоятелства, които пораждат основателно съмнение в неговото безпристрастие.“
Малко вероятно е съдия Дишева да не е знаела партийната принадлежност и политическата кариера на съпруга си и произтичащата от това обвързаност с жалбоподателя. Връзките между професионалните кариери на двамата и допирната точка с активен проект на стойност над 4 млн. швейцарски франка са достатъчно значими и надали са пазени в тайна в рамките на семейството.
Пореден пример за задкулисието в съдебната система
Самата съдия Дишева също не остава далеч от политическата дейност на партия „Да, България“. Преди броени дни тя е номинирана за член на Висшия съдебен съвет от приближена до партията на Христо Иванов и съпруга й неправителствена организация.
А що се отнася до самата партия „Да, България“ и прокламираната от нея борба срещу задкулисието в правосъдието, казусът „Дишева“ със сигурност е пример за ситуация от типа „крадецът вика дръжте крадеца“.
ПАРТНЬОРИ ПО ПРОЕКТА
Пет български неправителствени организации:
Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА
Асоциация на парковете в България
Българска фондация “Биоразнообразие”
Българско дружество за защита на птиците
WWF – България
Четири швейцарски организации:
“Про-натура”/”Приятели на земята”
BirdLife Швейцария
Фондация SAVE
REDD Мрежа за обмен и устойчиво развитие
Българското Министерство на земеделието и храните, представено от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
Девет зони по “Натура 2000”
Три парка в Западна и Централна Стара планина – “Българка”, “Врачански балкан” и “Централен балкан”
ПРЕДМЕТ
Природозащита, икономическо развитие чрез природозащита и повишаване на обществената ангажираност
ФИНАНСИРАНЕ
Българо-швейцарска програма за сътрудничество чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество
БЮДЖЕТ
4 790 000 швейцарски франка
СУМА НА ШВЕЙЦАРСКИЯ ГРАНТ
4 200 000 швейцарски франка

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *