Само в 7DniBansko.bg

Сменяме ли валутата? Борисов с коментар: БНБ ще печата евро!

7Dni Bansko15.05.2017540

Бойко Борисов постна във Фейсбук важен коментар за БНБ, който взриви нета. Премиерът честити на екипа новината, че печатницата вече може да печата евро.

Съвместното дружество „Обертюр Фидюсиер“ АД – София, с акционери Печатницата на БНБ и Oberthur Fiduciaire SAS – Франция, получи акредитация от Европейската централна банка за отпечатване на евро банкноти. Това дава право на съвместното дружество да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на евро банкноти, съобщават от пресцентъра на БНБ.

Съвместното дружество беше създадено през ноември 2013 г. и за краткия период оттогава успя успешно да премине трите компонента на акредитация от Европейската централна банка: за сигурност, технологичен капацитет, и условия на труд и опазване на околната среда.

За този период броят на работещите в дружеството се увеличи от 57 на 225 и се състои изцяло от български ръководен персонал, специалисти и работници. Обемът на произведените банкноти за международния пазар за същия период нарасна от 60 милиона на 1 милиард.

Дружеството е включено в списъка на големите данъкоплатци в страната.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *