Само в 7DniBansko.bg

На вниманието на гостите: “Уникално Банско” – те това е марка!

7 Dni Bansko02.02.2017520

15 банскалии, собственици на механи в курорта, привличат все повече клиенти с гозби, които приготвят по автентични местни рецепти. Миналата година те създадоха сдружение и вече притежават сертификат “Уникално Банско”.

Банскалии сбъднаха отдавнашната си мечта да създадат обединение на всички механи, притежавани и стопанисвани от тях. Амбицирани са да се утвърдят като носители на кулинарната традиция и да дадат своя принос в развитието на курортния град като предпочитана туристическа дестинация.  Те вече имат своя запазена марка и знак – “Уникално Банско”.

Марката ще работи за утвърждаването на единни стандарти за хранене в техните заведения. В същото време всяка от тези механи представя типичните бански ястия, пречупени през традицията в собствените им семейства. Логото на “Уникално Банско” и списъкът с всички негови членове стои на видно място във всяка от тези 15 механи. Така всеки посетител разбира не само че това заведение е носител на марката, но и кои са останалите обекти, в които бански семейства предлагат традиционна за града кухня.

“Отдавна искахме това да се случи. Да можем да покажем банските ястия, да рекламираме, съхраним и предлагаме автентични гозби, за които сме наследили рецептите от нашите баби и дядовци. Най-важното е гостите на града ни да усетят духа и бита на старо Банско”, твърдят механджиите от града.

Чужденците се впечатляват, че им предлагат нещо различно за хапване, а не традиционните кюфтета, кебапчета, пържоли, пържени картофи. Много обичат домашните баници – с ориз, с праз, със спанак. Харесва им също така запечен фасул на фурна, пиперки, пълнени чушки с фасул. Приготвят им често капама и чомлек. Защото скара и мръвки има навсякъде. Но само в Банско могат да ядат капама, каквато са я яли нашите предци преди векове, защото я правим по автентична рецепта”, допълват механджиите.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *