Само в 7DniBansko.bg

Апостолската мисия на Валери Симеонов завърши с успех в ЮНЕСКО! Парк “Пирин” се освободи от Зелените!

7 Dni Bansko29.06.201821630
4

Българската делегация представи и защити държавната позиция за опазване на Национален парк „Пирин“ по време на 42-то заседание на Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО в Бахрейн, се казва в съобщение на Министерски съвет.

Предложените от българска страна текстове бяха гласувани с пълен консенсус от държавите-членки на Комитета, потвърждавайки устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк.

Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред.

В рамките на три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции.

Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“ вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта.

В своето изказване вицепремиерът Валери Симеонов, който оглавяваше делегацията, изложи целенасочената политика на българската държава за баланс между опазване на околната среда и развитие на туризма и покани представителите на Комитета да посетят град Банско и Национален парк „Пирин“.

Доволен от случилото е и кметът на Банско Георги Икономов. Ето неговата първа реакция:

Държавната позиция за развитие на Ски зона Банско, получи пълна подкрепа по време на 42-то заседание на Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО в Бахрейн. Българската делегация е представила и успешно защитила позицията ни, за което лично благодарих на вицепремиера Валери Симеонов.
Радвам се, че представителите на държавите-членки на Комитета разбират, че искането ни е за устойчиво управление на обекта на световното наследство и за балансирано развитие на туризма в националния парк.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *