Само в 7DniBansko.bg

Това не може да e спорт! Това не може да е било спортна столица на Европа! Време е Банско да се събуди!

7 Dni Bansko28.06.201818520
36064445_2047351998642267_8963859375412215808_n

Банско се ориентира към превръщането на курорта в лятна културна столица на страната. Лошо няма, дори напротив. Джаз фестът, Кинопанорамата, Турнето на Иван и Андрей, театралните постановки, фолклорната седмица и останалите проекти са само летен позитив за зимната столица на балканите.

Но защо Банско да не стане и спортна такава, при даденостите и лицата, които има. Може би над това трябва да помисли първо градската управа, а след това в развитието на проекта “Банско – спортен летен град”, да се включат и хотелиерите. Защото нито един друг наш курорт няма даденостите, които Банско предлага за елитни спортисти и обикновени любители.

Трябва само инвестиция в инфраструктура. Поне още два футболни терена, комплекс от кортове – единият от които задължително с трибуни за 500 зрители и възможност за още 1000 преместваеми, басейн с олимпийски размери и възможност за плаж, но и за спортна подготовка и възстановяване. Задължително е и превръщането на един от училищните салони в града в малка спортна зала, с размери, необходими за практикуване на волейбол, баскетбол и футбол.

На някакъв следващ етап е необходимо общинарите да поправят грешката на предишната власт и да намерят компромисен вариант, по който да си върнат стадион “Свети Петър”. Втората крачка е опасването му със сериозна писта за лека атлетика.

Общо тези проекти ще излязат на градската управа не повече от 5-6 милиона лева, като при малко повече активност и креативност огромна част от тези пари могат да бъдат покрити по европейски програми.

Какво ще дойде насреща? През лятото над 2 300 най-различни отбора в най-различни спортове в най-различни възрасти провеждат лагери. При това говорим само за български клубове! Ами чуждестранни такива? При добър мениджмънт на огромна част от хотелите в града няма да им се налага да затварят през лятото. Нещо повече, ако се създаде централизирана система на работа, ако се вземе спортен мениджър от класа, който да работи за курорта като цяло, хотелите ще са пълни, да не говорим за града.

И дотук още не е станало дума за аматьорския спорт. Димитър Бербатов отдавна е лице на Банско, представяте ли си какъв наплив ще е, ако лятото реализира някакъв свой проект в града? Ами Владо Николов, който отдавна мечтае за летен волейболен камп в Банско? Мария Гроздева, Христо Стоичков, Любо Ганев, Радо Янков, Сани Жекова, Данчо Йовчев, най-добрите ни тенисисти, всички те са под една или друга форма съпричастни към спортната кауза на Банско. Всички те през лятото могат да бъдат експлотирани като лица на града под една или друга форма.

Миналата година Банско бе европейска спортна столица. Активите след изтичането на този период са почти никакви. Онзи ден градът се похвали с някаква програма за тенис. И показа снимка на едни деца, играещи на неравна каменна настилка в училището. Не е сериозно. Както е несериозно отношението на град и местен бизнес към възможността Банско да е това, което е Анталия за Турция зимата – спортен оазис със стотици милиони евро оборот.