Само в 7DniBansko.bg

Депутат от ГЕРБ изуми Европа! Внесе предложение, което удря автомафията с близо 10 млрд евро!

7 Dni Bansko12.05.2017420
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков внесе в Европейската комисия предложение за нова програма на стойност 1.25 млн. евро.
Проектът цели прекратяване манипулациите на километражите в употребявани автомобили и ще работи във всички държави от Европейския съюз (ЕС). Предложението, което носи името O.R.E.L., предвижда единна информационна система, която обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи и позволява тяхната обмяна в ЕС.
Така показанията за пробег на всяка кола ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на специално създаден за целта сайт. По този начин разминаване между официалните и посочените от търговеца на употребявани автомобили данни би означавало опит да бъде заблуден потенциалният купувач.
Инициативата е подкрепена от Съюза на българските автомобилисти (СБА).
Проучвания показват, че над 30% от всички употребявани автомобили в Европа са с манипулирани километражи, което ощетява купувачите средно с по 3000 евро на автомобил.
Порочната практика нанася щети на бюджета на ЕС около 9.6 млрд. евро годишно.
Предложението на Новаков е базирано върху съществуваща практика в Белгия и Холандия и цели затегнат контрол срещу манипулациите на автомобилните километражи, които ощетяват потребителите на автомобили втора ръка и представляват пряка заплаха за сигурността им.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *