Само в 7DniBansko.bg

Да ти ева и държавата! България подари 55 милиона на закъсалия олигарх Кирил Домусчиев

7 Dni Bansko10.05.2017951

Държавата подари на Кирил Домусчиев 55 милиона лева! Нито един български олигарх не е получавал подобен дар! С тези пари наследникът на комунистическа фамилия ще може да е поне още 3 години шампион у нас без никакви проблеми. А най-скандалното е, че шеф на КРИБ предизвиква прецедент, който минира въобще целия бизнес у нас.

——————–

Приватизационните договори не могат да се изменят, пише в закон. Правилото дава гаранции на държавата, че интересът й на продавач на даден ценен актив ще бъде опазен. И е стимул за бизнесмените да преценяват добре рисковете, преди да се хвърлят в инвестиционно начинание. Сега обаче изплува първият съдебен прецедент, който може да преобърне правилата на тази публично-частна игра.

В началото на април 2017 г. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което позволи договорът за приватизация на Параходство “Български морски флот” (БМФ), контролирано от братята Кирил и Георги Домусчиеви, да бъде променен. Основното желание на собствениците е да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите. Оправданието им е, че има “стопанска непоносимост”, тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ. Важно допълнение е, че в търговското право исковете за промяна на договори на база “стопанска непоносимост” са своеобразна екзотика, а когато става въпрос за приватизационни договори – пълен прецедент. Който редактира закон.

Искът е срещу Агенцията за приватизация и е от юли миналата година. Арбитражът в състав Валентина Зартова, Станимир Цоцов и Дончо Хрусанов уважава желанието на корабособственика. Държавното ведомство ще трябва и да заплати и част от гигантските разноски на частната компания по делото – 3.7 млн. лв. И най-вече на собствениците на флота са спестени огромни неустойки от над 55 млн. лв., които иначе би трябвало да се платят през лятото на 2018 г. за неизпълнението на условията по приватизационния договор.

А прецедентът отваря врата и други приватизатори, които изпитват пазарни трудности, да пожелаят да променят ангажиментите си, поети пред държавата.

КАПИТАЛ

Целият материал – виж тук

коментар

  • люси

    10.05.2017 at 5:08

    Разбрахте ли сега КОЙ ” е държавата ? Вие сте само ресурс за изцеждане !

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *