Само в 7DniBansko.bg

Скандалът на годината! Ето защо “Глобул” ни е драл кожите! Депутат е част от аферата за 48 млн!

7 Dni Bansko09.05.2017512

Гроздан Караджов е обвинен в участие във фиктивни сделки и в присвояването на близо 5,5 млн. лв. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с повдигнатото обвинение в присвояване на бившия народен представител Гроздан Караджов.

Арнаудова уточни, че специализираното звено „Антикорупция“ работи по сигнал, който е постъпил миналата година от новите собственици, настоящите, на мобилния оператор „Теленор“. По думите й, след като „Космо България Мобайл“ е продало дружеството на „Теленор“ новите собственици са направили вътрешен одит. „Доста дълго време им е било необходимо, за да прегледат всички сделки, които са били сключени преди прехвърляне на собствеността. Според тяхното вътрешно разследване, продължило доста дълго време, са подали сигнал до Прокуратурата, че се касае, според тях, за фиктивни сделки, сключени с 21 компании на обща стойност 48 млн. лв.“, допълни тя.

Румяна Арнаудова уточни, че това, което за тях е било основание да сезират Прокуратурата е липсата на каквито и да е документи и доказателства за изпълнени задължение по тези договори. „Голяма част от договорите, които са приели те като фиктивни са сключени в периода, предшестващ промяната на собствеността. Посочени са не само сделките, в сигнала са посечени и фирмите, лицата, те самите са извършили задълбочено разследването си.

За Прокуратурата беше предизвикателство да установи всички обстоятелства, изложени в сигнала. Голяма част от тях са потвърдени“, коментира още тя.

„Първият обвиняем по това разследване, като можем да кажем, че това не е кръгът от обвиняеми лица, е Гроздан Караджов. По отношение на сделки, сключени с едно от неговите дружества е установено, че 3 такива са сключени в периода 2011-2012 г. По трите договора категорично и според нашите доказателства, и според сигнала на „Теленор“, няма реално изпълнение по тях, но парите са преведени. Това е така нареченото помагачество към длъжностно присвояване“, обясни Арнаудова.

„Считаме, че доказателствата сочат, че изпълнителните директори на „Космо България Мобайл“ са източили търговското дружество малко преди да прехвърлят собствеността, като са се разпоредили със средства на дружеството в чужд интерес. За три от тези сделки според нас ги е подпомогнал умишлено Гроздан Караджов. Става дума за сума около 5,5 млн. лв. Ако установим сигурни доказателства, такива с каквито разполагаме за г-н Караджов и по отношение на другите фирми, за които „Теленор“ съобщава, че няма доставени каквито и да е вещи и услуги ще повдигнем обвинения, при наличие на доказателства за знание и съвместна умишлена дейност и на други собственици на търговски дружества“, поясни тя.

Арнаудова добави, че това са отношения между две търговски дружества в действителност привидно, но в случая се касае за длъжностно присвояване. „Приета е тази форма на източване на дружеството, като са сключвани наистина фиктивни договори. Това не е търговска дейност това е престъпление“, уточни Арнаудова. „

2 коментара

 • бухахаха

  09.05.2017 at 23:12

  Грозданчо ще гризне дръвцето. Гаранция!

  Reply

 • Надежда Иванова

  11.05.2017 at 21:33

  И как да вярваме на тези бай Ганьовци? Но по жалкото е отсега нататък, че правосъдната система във България ще го изкара невинен,като Хвисто Бисеров.

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *