Само в 7DniBansko.bg

Московски побесня: Когато през 2007 г. БСП изтеглиха 250 млн., никой не попита кой ще ги връща! Нагло е, дори да коментират темата…

7 Dni Bansko31.05.2018770
Ивайло-Московски

Ако трябва да бъдем коректни, трябва да се направи референдум, категоричен е министърът

“Ако трябва да бъдем коректни, трябва да направим референдум и да попитаме българските граждани съгласни ли са с техните данъци да плащаме дълговете на БДЖ”. Това заяви министърът на транспорта по повод скандала около запорираните от кредитори сметки на железниците, предаде “24 часа”.

Той обвини БСП за сключения заем от 250 млн. през 2007 г., в който според него не било посочено как ще се връща.

“Никой от управляващите тогава не е питал българските граждани дали да се тегли заем и да се правят дългове за близо 1 млрд. лв., после пак да вземат заеми и да погасяват. Сега казват: Бойко Борисов да ги плати. Откъде да ги извади освен от бюджета, от българските данъкоплатци. Даже се учудвам на наглостта на БСП да коментират темата”, заяви Московски.

Но увери, че държавата ще намери начин да излезе от ситуацията.

Според най-него най-вероятно щял да се мине към вариант за отпускане на държавен безлихвен заем, който после да се връща от сектор транспорт под различни форми.

“Преди два дни съм говорил с Горанов да активира държавна помощ, но дали ще стане, не мога да кажа”, заяви Московски.

Той призна, че ако започнат да се разпродават локомитиви, ще спре дейността на БДЖ, но при всички случаи щял да се намери изход от ситуацията. Но изрази учудване на банките кредитори как са отпуснали заема през 2007г. , когато дружеството е било технически във фалит.

“Давали са го, защото са знаели, че е държавно и защото накрая държавата ще плати сметките”, заяви Московски. И разкри, че единствено Световната банка била склонна тогава да даде заема, но при държавни гаранции.

Според Московски сега дружеството било в “нормална кондиция и може да си управлява дълговете и активите”.