Само в 7DniBansko.bg

Важно за всички шофьори: Вече няма да регистрираме колите в КАТ? Ще можем да го правим през интернет…

7 Dni Bansko30.05.20188590
Полиция КАТ

Регистрацията на моторни превозни средства (МПС) да бъде извадена от отдел “Пътна полиция” или изцяло от системата на МВР. За това настояват от Института за пътна безопасност (ИПБ).От организацията предлагат регистрацията да се извършва от общините или да бъде създадено изцяло нова структура, извън системата на МВР, която да е отговорна за тази дейност.

Исканията на ИПБ подкрепиха от Сдружение “Български автомобилен съюз” (БАС), бившият шеф на ДАИ Кънчо Димитров, както и различни експерти в областта на пътната безопасност, предаде Actualno.com.

Експертите се обединиха около виждането, че основният проблем и причина за големите опашки при регистрацията на МПС е свързан с корупционни практики. Като други проблемни брънки посочиха остарялата материална база, недостатъчно добре подготвените служители, както и лошият мениджмънт.

Отдел “Пътна полиция” и конкретно началникът на КАТ отговаря основно за пътната безопасност, отделно той е отговорен за регистрацията на МПС-та. Двете неща са изключително различни. Началникът на КАТ не разполага с експертизата, за да се справи с проблемите при регистрацията, отнема му много време да разглежда жалби и подобни въпроси. Този сблъсък е неприятен, точно затова ние от ИПБ настоваме регистрацията на моторни превозни средства да бъде извадена от отдел “Пътна полиция”.

Дори нещо повече – може да се стигне дори до това да бъде извадена от МВР. Настояваме да се създаде отделна служба за регистрация, в която служителите, работещи там, да отговарят на определени критерии, да разполагат с необходимата материална база и да може този процес да се регулира. Мястото му не е в “Пътна полиция”. Това заяви Богдан Милчев, член на Управителния съвет на Института по пътна безопасност.

Той припомни, че подобен проект имаше през 2015-та година, при правителството на “Борисов 2” (2015-2017 г.), когато министър на вътрешните работи бе Румяна Бъчварова. Искаме да попитаме министър Радев какво се случва с този проект и защо нищо не се говори по темата, заяви Милчев.

Като друг голям проблем той посочи посредническата дейност в КАТ, която по думите му е абсолютно нерегламентирана. В същото време много необходима, защото хората имат нужда от някой, който да ги консултира на място. “Отдел пътна полиция” няма такава служба, инфорамционна, където може да получиш консултация. Така попадаш на тези посредници, които нямат тези задължения, но работят в КАТ, изучили са базата и ти помагат срещу съответното заплащане. Нерегламентирането на този процес дава много сериозни предпоставки за корупция, допълни той.

Според председателят на БАС Борис Гаврилов регистрацията на автомобилите в общините не само ще спести време и ще прекъсне корупционните практики, но и ще допринесе за по-лесното събиране на доходи, защото заедно с регистрацията общините ще могат да прибират таксите за пътни данъци на превозните средства. Това пък би довело от своя страна до наличието на средства в бюджета на общините за ремонт на пътища.

Бившият шеф на ДАИ Кънчо Димитров обърна специално внимание на корупционните практики в системата и посочи конкретни примери. Припомняме, че той бе уволнен, като още на 12 юни миналата година транспортният министър Ивайло Московски обяви уволнението му. Това се случи след като след акция на ГДБОП за продажба на шофьорски книжки бяха арестувани 12 от общо 16 изпитващи от столичния ДАИ. Куриозното в случая е, че имено Кънчо Димитров съдейства на ГДБОП за разкриването на схемата, по която подчинените му бяха разкрити.

“В Министерство на транспорта се уволняват тези, които подават сигнали за корупционни практики. Факти много. От 2011-а година станаха много уволнения на хора, които са назначавани от този министър. Когато подавам сигнали, те ги неглижират. Подавам сигнал за служители, които са взимали подкупи, а те ги наказват само със забележка. Подавал съм сигнали и до премиера, какво се случва – от Министерски съвет пращат министерството да се самопровери. Не може да имаш арестуван изпълнителен директор и пак те назначат за министър. Това ли е реалната борба с корупцията?”, заяви Димитров.

От ИПБ посочиха, че поне 2/3 от регистрацията на МПС-та може да се извършва спокойно в интернет.