Само в 7DniBansko.bg

Извънредно! Борисов взима четирима ключови министри за срещата му с Путин! Ето кои са те…

7 Dni Bansko29.05.20185200
бойко борисов

Четирима ключови министри ще придружат премиера Бойко Борисов при посещението му в Москва с руския президент Владимир Путин. Вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на културата Боил Банов ще влязат заедно с министър-председателя на разговорите с руския президент, съобщава “Епицентър.бг”.

Срещата започва утре в 14.00 часа в Кремъл. Това е първата визита на Борисов в Москва, въпреки че е вече трети мандат премиер на България.

В първия му мандат отношенията с Москва бяха „приватизирани“ от президента Първанов, а във втория бяха „замразени“ от президента Плевнелиев.

Посещението на Борисов идва седмица след като в Сочи българският президент Румен Радев за първи път бе приет от руския си колега. Това бе и първият диалог на високо ниво след смразените българо-руски отношения в последните 5-6 години. Възобновяването на част от спрените енергийни проекти – това ще основната цел на посещението на Борисов в Москва. И по конкретно – осигуряването на руски газ за хъба „Балкан“.

Първата конкретна стъпка за това вече бе направена преди няколко дни – на 28 май 2018 година в рамките на Петербургския икономически форум, когато “Газпром” и турската фирма “Боташ” подписаха протокола за изграждане на сухопътната част на газопровода “Турски поток” за доставка на газ към европейските потребители.

Строителството на сухопътния участък на газопровода ще се извършва от съвместната проектна компания TurkAkim Gaz Tasima A.S., която ще бъде създадена на паритетна база.

Маршрутът на сухопътната част обаче не е окончателно уточнен. Сред опциите на масата е и България въпреки първоначалните идеи втората тръба да минава през Гърция.

Строителството на морския участък на газопровода “Турски поток” беше започнато през май 2017 г. и вече е приключило изграждането на дълбоководната част в Черно море на първата тръба с капацитет 15,75 млрд. куб. м газ годишно. Тя е предназначена да доставя газ за турския пазар.

Планираната втора тръба със същия капацитет е за пазарите в Южна и Югоизточна Европа. Нашият интерес е именно към тази втора тръба.

През юни миналата година „Газпром“ подписа пътна карта за развитие на газопреносната система с България, в която се предвижда разклонение на „Турски поток“ до Варна с капацитет 15,7 милиарда кубически метра годишно.

В края на 2017 година стана ясно, че след излизането си от Турция маршрутът „Турски поток“ ще минава през България. Вариантът Гърция е отпаднал. Влошените отношения между Анкара и Атина са дали отражение върху енергийния проект.

Газопроводът ще пресича нашата страна и оттам ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия.

Страната ни вече е започнала подготовката за навлизането у нас на „Турски поток“, който от българо-турската граница трябва да продължи до Варна. В момента се очаква разрешението за излизане на газопровода от Турция на територията на България. Експерти подчертават, че транзитът на газ през територията на България по „Турски поток“ ще е от порядъка на 10-15 млрд. куб м.

Към този момент в Русия не са коментирали твърдо откъде ще мине тръбата на “Турски поток”, насочена към Европа. Руският енергиен министър Александър Новак на няколко пъти повтори, че на този етап се анализират всякакви варианти.

При подписването на споразумението с турската страна за строителството на газопровода „Турски поток“ Москва категорично е заявила, че изграждането на втората тръба ще се осъществи само при пълни гаранции от страна на Европа.

“Турски поток” ще мине през България, това е ясно”, каза Борисов миналото лято. И обясни: “Едната тръба от “Турски поток” отива в Истанбул, а другата ще дойде в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на “Турски поток”. В термина, който сме приели, става въпрос не за транзит, а за търговия. Ние по нашите газови магистрали ще транспортираме. Газовият хъб се казва “Балкан”, а аз добавям към него и Европейски”, обяви през юни 2017 година Борисов.

Путин обаче поиска гаранции от ЕС, че „Турски поток“ ще бъде реализиран и през България, за да не го споходи съдбата на „Южен поток“. „Виждаме и знаем за желанието на България да се върне в проекта за изграждането на „Южен поток“, но ни трябват „железобетонни гаранции от юридически характер“ от ЕС, за да бъде реализиран“, заяви руският президент по време на съвместната пресконференция с Ердоган на 8 септември 2017 година.

Тогава Путин подчерта, че Москва е искала да доставя газ на потребителите в Южна Европа по най-прекия път, но Брюксел не е позволил това.

Путин обясни още, че „Турски поток“ не е алтернатива на „Южен поток“, а е възможност за развитието на отношенията между двете страни.

Борисов вече е получил европейските гаранции от шефа на ЕК Жан Клод Юнкер. И трябва да ги представи на Владимир Путин. А от него пък българският премиер очаква зелена светлина към „Газпром“ да напълни тръбата към хъба “Балкан”.

Ще се случи ли всичко това, ще разберем утре след разговорите между Борисов и Путин.

А те няма да бъдат никак лесни.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *