Само в 7DniBansko.bg

Мая Манолова побесня! Иска тежки глоби за шофьорите, които не регистрират автомобилите си…

7 Dni Bansko28.05.20183290
Мая Манолова

Държавата е длъжна да защити гражданите от тази ситуация, в която десетки невинни българи за с обвинения в Гърция за трафик на бежанци. Това заяви пред Би Ти Ви омбудсманът на България Мая Манолова.

Припомняме, че десетки българи са заплашени със съд и тежки присъди в Гърция само заради това, че не са сменили собствеността на автомобила си. Няколко наши сънародници са подали сигнал, че са арестувани в Гърция и обвинени за трафик на хора. Всъщност трафикът бил извършван с коли, които те притежавали преди години. Продали ги и имали документи за сделката. Новите собственици обаче така и не прехвърлили собствеността.

‘Изначалната причина за тези проблеми са пропуск в българското законодателство, защото то позволява колата да се прехвърли при нотариус, а след това новият собственик може да кара със стария талон неопределено време”, негодува тя.

“Според новото законодателство новият собственик трябва да смени талона си и да пререгистрира автомобила в рамките на един месец. Ако не го направи, след два месеца колата се дерегистрира. Моят призив е да има тежки санкции за тези, които не пререгистрират автомобилите си. Глобите трябва да са солени”, добави Манолова.

“В момента МВР има пълна информация за всички случаи от 1 януари, в които е сменена собствеността, но няма пререгистриране на автомобила. На тези лица може да им се наложат сериозни санкции”, каза още омбудсманът.

“Вторият проблем е свързан с гръцкото законодателство, което не признава български документи. Формално решават, че лицето, което е изписано в талона на автомобила, действително е неговият собственик. Те отказват да признаят всякакви други документи. В следствения арест във Видин има 70-годишен дядо, който чака да бъде екстрадиран заради такъв случай”, увери Манолова.

“Тук намирам тенденциозно отношение, защото се отказва да се признае официален договор за покупко-продажба на автомобил”, допълни тя.

“Външно министерство, в частност Екатерина Захариева, обещаха да проведат консулски консултации, на които да се постави този проблем. Ако той не се разреши, ще сезирам европейските институции, защото Гърция отказва да спазва общата ни наредба за признаване на официални документи между двете страни”, заключи омбудсманът на България.