Само в 7DniBansko.bg

Егати! Пеевски със свой министър в “Борисов 3”! Вижте го

7 Dni Bansko03.05.2017550

За всеки, който следи изкъсо политическите процеси, не е изненада, че в окончателния списък на третия кабинет “Борисов” като министър на икономиката е записано името на Емил Караниколов. По-скоро изненадващо е, че както се разбира сега, той е предложение на “Атака”.

До този момент досегашният изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е свързван с ГЕРБ. Той заема този пост с решение на първия кабинет “Борисов” през май 2010 г. и го запазва през цялото време досега – повечето от което мина при управление на ГЕРБ.

Преди това е работил в Столичната община като старши юрисконсулт към направление “Законност и обществен ред, координация и контрол” и като директор в дирекция “Държавна собственост” към администрацията на София-област.

След година на поста той именно подписва успешния вече опит за приватизация на “Бугартабак холдинг”. Официално купувач на 80% от дружеството е VTB Capital, но неформално зад сделката стоят Делян Пеевски, тогавашният негов партньор Цветан Василев и собствениците на “Винпром Пещера”, припомня “Капитал”.

След това на поста Караниколов не беше често в светлината на прожекторите освен в няколко емблематични случая. През 2012 г. комплексът ИПК “Родина”, чийто скелет и досега стои на “Цариградско шосе”, бе продаден за 20 млн. лв. на майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, чрез дружеството й “Нова българска медийна група”.

През 2016 г. пък собствениците на “Булгартабак” решиха да прекратят производството във фабриката си в София и съответно да съкратят целия персонал. Тогава Караниколов обясни, че не е налице нарушение на следприватизационните ангажименти. В онзи момент никой, включително и Караниколов, не можа да отговори конкретно на въпроса кой е действителният собственик на холдинга.

През септември същата година Караниколов трябваше да обясни защо е продаден Дипломатическият клуб в Бояна, след като неговият собственик – АДИС, е в забранителния списък за приватизация. Тогава той обясни, че продаденото дружество не е в този списък и съответно не попада под забраната. Негов собственик стана фирмата “Ексклузив уеб дизайн” – създадена година по-рано от трима младежи на възраст от 21 до 24 г. по-късно купувачът прехвърли клуба и още няколко имота на дружество “Дореко комерс” – фирма, която има достатъчно връзки с дългогодишния депутат от ДПС Делян Пеевски, съобщи “Капитал”. Караниколов обясни и че имотът не изпълнява вече дипломатически функции.

Дневник

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *