Само в 7DniBansko.bg

Как синът на свещеника със страшната фамилия стана пазител на фолклора в Банско

7 Dni Bansko02.05.2017540

Димитър Касапинов е син на небезизвестния иконом Георги Касапинов – свещеник, общественик и активен деятел на фолклора в Банско. Той е създател и на фолклорните групи „Банска младост” и „Банскалии”.

След дълги и успешни години като фолклорен просветител, свещеник Касапинов предава любовта към народната музика на сина си Димитър. В такова обкръжение Митко се запалва по банския фолклор от дете. Пее и свири в местните събори, участва в програмата на самодейните състави.

След години отива да учи в музикална паралелка в СОУ „ Любен Каравелов” – град Пловдив. Дипломира се и кандидатства в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство със специалност „Дирижиране на народни състави”.

След завършването започва работа като музикален ръководител към „Никола Вапцаров 1894” и за кратко връща старата слава на банското читалище. В момента ръководи различни състави, тамборашки и певчески. Без неговите момичета и момчета не минават фестивали като: “Пирин фолк”, “Пирин пее”, Лазурни вълни, Гърция, в Рожен , над Копривщица, „Орфеево изворче”, Стара Загора, „Приморска Перла” и т.н.

Естествено отличията валят едно след друго. Сред най-ценните са Първа награда от конкурса „Рано в неделя” по БНР, Първо място в „Пирин фолк Пее-Сандански” – в категория „Автентичен фолклор” , както и участията в международни туристически борси към Община Банско, представяне на Община Банско в Европарламента в Брюксел, откриването на ежегодните фестивали за Банско като „Бохеми”, откриване на зимния ски сезон и т.н.

Какво може да накара един такъв мъж като Димитър Касапинов да продължи и занапред да се занимава с народна музика? ОБЕЩАНИЕТО! Обещанието не само да продължи делото на баща си, но и да го предаде на други хора, които да предадат на следващите и така българският фолклор да бъде обречен на вечност!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *