Само в 7DniBansko.bg

Станахме за смях на Европа с този факт! Вижте къде живеят българите

7 Dni Bansko02.05.2017280
България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване.
Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща. Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си.
В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един по крив с майките си. Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст.
В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.
В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщи преди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.
Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише “Монитор”.
Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.
Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.
Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците. В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.
Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *