Само в 7DniBansko.bg

Бойко реши две дами да са му вицета! Ето съставът на кабинета

7 Dni Bansko02.05.2017370

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще обяви имената на министрите от новия си кабинет утре. Бъдещият премиер ще ги разкрие първо пред президента Румен Радев. Седмица след като получи от държавния глава мандата за съставяне на правителство, Борисов ще се върне на “Дондуков” 2.

Лидерът на ГЕРБ ще даде изпълнен за трети път мандат за кабинет, чийто министър-председател е самият той. В папката, която ще връчи на Радев, ще бъдат написани и имената на 4-мата му вицепремиери и министрите от кабинета “Борисов 3”. Новото правителство ще бъде гласувано още на следващия ден – в четвъртък, 4 май.

Разговорите за министерските постове продължиха и през изминалите почивни дни. Консултациите обаче се водят отделно в партийната централа на ГЕРБ и в средите на “Обединени патриоти”, като до момента лидерите не са обсъждали заедно имена за министерства.

Разпределението на постовете ще залегне в анекс към подписаното вече коалиционно споразумение. Според постигнатата договорка патриотите ще оглавят три министерствата – на отбраната, на икономиката и на екологията. “Обединени патриоти” ще имат и един от четиримата вицепремиери на Борисов.

“Това съответства на съотношението между броя депутати на ГЕРБ и ОП”, коментират източници от партията на Бойко Борисов. Най-вероятно вицепремиер без портфейл от страна на патриотите ще е лидерът на НФСБ Валери Симеонов. В този случай председателят на ВМРО Красимир Каракачанов ще поеме поста министър на отбраната.

Изненадата е, че от квотата на патриотите министър на околната среда и водите се очаква да стане бившият седесар Нено Димов, който в момента е председател на неправителствената организация Институт за дясна политика, който излъчи Тома Биков в парламентарната група на ГЕРБ. Димов беше главен секретар и зам.-министър (1997-2001) в МОСВ по времето на кабинета “Костов”, когато водеше преговорите по околна среда за членство в ЕС. След това участва в създаването на ДСБ, но през ноември 2007 г. напусна партията след критики към Иван Костов.

Икономически министър най-вероятно ще е шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който е предложение на “Атака”.

До последно ГЕРБ и патриотите ще преговарят за туризма. Очаква се на поста си да се върне Николина Ангелкова, но като квота на патриотите. И тримата съпредседатели на ОП дават положителна оценка за работата й.
Бойко Борисов е избрал две дами да бъдат негови заместници. Очакванията са вицепремиерски пост да получи Лиляна Павлова, която и в третия кабинет на Борисов ще бъде министър на регионалното развитие и благоустройството. Със зам. министър-председателско място ще се сдобие най-вероятно и Екатерина Захариева, която отново се очаква да отговаря за правосъдието. Третият вицепремиер от страна на ГЕРБ без изненада ще е Томислав Дончев, който ще отговаря отново за еврофондовете, но този път и за подготовката и провеждането на председателството на Съвета на ЕС.

За трети път министър на културата ще е Вежди Рашидов, въпреки твърденията, че този ресор може да отиде при коалиционния партньор. Владислав Горанов отново ще бъде министър на финансите, а Ивайло Московски ще отговаря за транспорта. В знак на приемственост на поста си като министър на външните работи най-вероятно ще остане и Ради Найденов. Начело на спорта пък остава Красен Кралев

Два варианта за здравен министър обсъждат в ГЕРБ. Първият е депутатката Даниела Дариткова, която бе шеф на здравната комисия в НС в миналия парламент. Вторият е директорът на Александровска болница доц. д-р Костадин Ангелов. За министър на образованието се спряга главният секретар на ведомството Красимир Вълчев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *