Само в 7DniBansko.bg

Ето коя е най-важната ви работа днес! Внимание, държавата ви дебне!

7 Dni Bansko02.05.2017170

Днес е последният ден за подаване на годишните данъчни декларации за доходите от 2016 г. и за плащане на дължимите налози. Тази година крайният срок за пускане на декларациите е 2 май, защото 30 април беше неделя, а 1 май е официален почивен ден. Ако изпуснете крайния срок за подаване на формулярите, ще отнесете глоба до 500 лв. Колкото по-голямо е закъснението, толкова по-голяма ще е глобата. Затова, ако днес не можете да подадете декларацията си, не отлагайте за следващия месец, а го направете в най-кратния възможен срок. Така глобата поне ще бъде по-малка. За няколко дни закъснение може да е дори 20-30 лв.

Най-лесно и бързо данъчните декларации се подадат по интернет. За целта може да използвате електронен подпис или безплатен персонален идентификационен код, който се взима от офис на НАП. Ако нямате ПИК, изпратете формулярите по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка. В този случай за дата на подаване се смята пощенското клеймо, затова трябва да пуснете декларацията днес.

Ако подадете декларацията по интернет обаче, е невъзможно да допускате грешка при изчисляване на дължимия данък, защото това става автоматично, след като въведете данните за получените доходи, внесените осигуровки, платените авансови налози и ползваните облекчения. Освен това пускането на декларацията онлайн е напълно безплатно, за разлика от изпращането й по пощата, за което трябва да платите такса за препоръчано писмо. Внимавайте много при попълване на декларацията, защото глобата за укрит доход е до 1000 лв. Тази година имате шанс до 30 септември да подадете коригираща данъчна декларация. Така, ако след месец се сетите, че през миналата година сте получили едни пари, които сте забравили за обявите във формулярите, имате шанс да пуснете коригираща декларация и да избегнете глобата.

Ако нямате ПИК, може да използвате декларация с баркод. За целта тя трябва да се свали от сайта на НАП www.nap.bg, да се попълни “офлайн” на компютъра, след това да се разпечата, подпише и изпрати до НАП по пощата или да се подаде лично в НАП. При тази декларация изчисляването на данъка също става автоматично, а при отпечатването й върху нея се генерира баркод с цялата информация.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *