Само в 7DniBansko.bg

Лятната ни отпуска вече няма да е същата! Сензационен нов закон чака за приемане от Парламента

7 Dni Bansko30.04.2017250

Родителите ще могат да оставят децата си на градина и през почивните дни. Възможността е предвидена в новия Закон за предучилищното и училищно образование.

Освен занимания в почивните дни, градините ще предлагат почасово отглеждане и през лятната ваканция – на деца извън съответния град, разказват от БиТиВи.

Уикенд групите ще се разкриват при условие, че се запишат поне 12 деца, които редовно посещават градината. Съботно-неделните дейности ще се предлагат само за 4 часа – от 8 до 12 и без храна.

„Първата трудност е човешкия ресурс – това са учители, възпитатели, медицински сестри. Вторият проблем е храненето на децата – в събота и неделя няма как да бъде организирано”, коментира Лилия Христова от дирекция “Образование в община Варна.

Уикендът в детската градина ще струва на родителите по 11 лв на ден. Допълнителната такса се изчислена, за да да покрие разходите.

По думите на Петранка Николова, директор на ДГ “Калина малина” таксата ще се използва за заплащането работата на хората, които ще обгрижват децата и евентуално през зимата за отопление.

Въпреки че все повече родители работят през почивните дни, трудно се откриват желаещи да се възползват от нововъведението.

Майка на дете в градината коментира, че е важно да се прекарва време с детето, след като през седмицата едва успява да му отдели достатъчно.

Месечното обучение на дете през лятната ваканция пък ще струва 100 лв.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *