Само в 7DniBansko.bg

Див скандал разтърси ефира! Екс министър от БСП се застъпи за АЕЦ Белене! Професор го посече с “лъжец”

7 Dni Bansko14.05.20182100
Явор Куюмджиев

АЕЦ “Белене” трябва да се построи. Голяма част от действащите сега централи след 10-15 години няма да ги има. Централата у нас е морално, физически и всякак остаряла. Това заяви пред БНТ Явор Куюмджиев, бивш министър на икономиката и енергетиката и член на БСП.

“Изгодата е нещо, което трудно може да бъде оценено днес. Процесите в енергетиката вървят с десетилетия напред. Голяма част от днешните централи след десетилетия няма да работят”, обясни бившият червен депутат.

По думите на енергийния експерт проф. Георги Касчиев не ни трябват нови енергийни мощности. Никой в авторитетните научни доклади не е казал такова нещо. “В страната имаме инсталирани 12 100 мегавата, а в момента потреблението е 4000 мегавата”, посочи проф. Касчиев. “Не е ясно какво предлага кабинетът. През 2012 г. има решение за прекратяване на строителството на “Белене”. На следващия ден парламентът подкрепя решението на правителствот”о, припомни енергийният експерт.

Според Касчиев проектът няма как да се случи, без държавата да плати цената за присъединяване към мрежата, която, по думите му, е 1,3 млрд. лв. “Чуждестранен инвеститор по никакъв начин не може да защитава интересите на страната ни”, подчерта той. “Държавата няма никаква политика в областта на ядрената енергетика и никаква програма какво ще правим с преработеното ядрено гориво”, заяви още проф. Георги Касчиев.

“Ако следваме тази логика, в Европа не трябва да има нито една ядрена централа. Ако не направим нещо сега, след 15 години ще бъде късно”, каза от своя страна Явор Куюмджиев.

По време на разговора спорът се разгорещи, стигна се до взаимни обвинения в некомпетентност и липса на възпитание. Явор Куюмджиев дори заплаши да съди проф. Георги Касчиев за това, че го нарече лъжец.