Само в 7DniBansko.bg

Престрелките между БСП и ГЕРБ не спират! Янков поиска оставката на Данаил Кирилов

7 Dni Bansko11.05.2018690
бсп

Престрелките между БСП и ГЕРБ в парламента не спират. Социалистът Красимир Янков поиска оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов заради поредната поправка в антикорупционното законодателство. Червеният депутат смята, че тази поредна промяна, скоростно внесена след приемането на закона, показва некомпетентност.

 “Затова трябва да се носи отговорност”, избухна Янков от трибуната, гледайки към парламентарната група на ГЕРБ.

Това е лошо законодателство, по мнението на социалиста. Подобно калпаво законодателство отблъсквало чуждестранните инвеститори. Освен това Янков атакува и че антикорупционната агенция имала агенти, които не могат да разкриват лицето си, а реално тя не е разследващ орган.

Очевидно този закон ви плаши, не се даде Данаил Кирилов. Въпросната промяна удължава срока за подаване на декларациите за конфликт на интереси до 8 юни.

Депутатите приеха допълнението в Антикорупционния закон.

Попълването на декларацията е утвърдено от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 8 май, със срок до 15 май. Предложението срокът да се удължи до 8 юни е на депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС. Мотивът им е, че първоначално утвърденият срок е прекалено кратък с оглед на големия брой обстоятелства, които трябва да се декларират. Промяната влиза в сила от 14 май.

 

Това е второто изменение на Антикорупционния закон. Парламентът прие първото изменение в закона на 23 февруари, точно месец след влизането му в сила. По предложение на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се даде гратисен срок на общинските съветници до 2019 година да декларират несъвместимост. Първоначално на общинските съветници беше забранено да участват в управата на търговски дружества с общинско участие. От Националното сдружение на общините възразиха срещу предложението. Така беше прието новите изисквания да влязат в сила на по-късен етап, предаде ПИК.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *