Само в 7DniBansko.bg

Извънредно! СЕМ скара парламента! Бити ли са журналисти, има ли свобода на словото и кой притежава БНТ?

7 Dni Bansko10.05.2018700
парламента

Съветът за електронни медии изнася годишния си отчет пред депутатите за свършеното през периода. Ще каже ли новият шеф на медийните надзорници от миналата година София Владимирова защо в БНР и БНТ има журналисти, които обслужват тесни корпоративни интереси?

 Темата е изключително щекотлива, защото според последното изследване на “Репортери без граници”, България е поставена на 111-то място в годишната им класация за свобода на словото. Срещу нея се обявиха редица политици, анализатори и журналисти.

Евгени Будинов от ГЕРБ изчете доклада на парламентарната комисия, а след него започнаха и дебатите. Според Александър Симов от БСП, големите теми на българската медийна среда отсъстват напълно от отчета: “Пред нас стои отчетът на СЕМ, който от няколко седмици се опитвам да прочета в цялост. Не успявам, тъй като пред нас стои един абсолютно бюрократичен текст, в който няма дори един извод за нещо“, каза Симов.

“Докладът на СЕМ за 2017 г. е написан коректно. Слушах с интерес изказванията на колегите от БСП. Те възложиха на доклада едно свръхочакване. Той може би не е най-интересното четиво – в него има цифри, мониторинг, статистика“, каза Биков. Според него на “Репортери на граница” не може да се вярва. Депутатът от ГЕРБ даде пример с класацията за свобода на словото, където Словакия и Малта са напред, а там убити разследващи журналисти.

“БНТ се е превърнала в частна телевизия на Сорос. Там се качват и се назнават хора от неолибералите. Погледнете продукцията – телевизията в най-окаяното състояние. Тя е най-безпринципната в момента. Рубриките са закостенели. Целта е да се възвеличат онея от една демократична общност, да се плюе срещу Русия и национализма. Омразните новини на турски език продължават. СЕМ се е превърнал в палка, налага един наказания на тези или онези”, изказа се остро от трибуната Павел Шопов от “Атака”. Шопов се оплака, че БНТ не са отразили коректно вчерашния 9 май – то е било тенденциозно, подменено и непълно, а накрая бил излъчен чуждестранен филм, вместо такъв за Деня на победата, предаде ПИК.

“Кой от вас вчера взе микрофона на журналист, кой го блъскаше? Вие ли ще ми говорите за свобода на медиите? Вие ще отидете на съд”, репликира го депутатката Валентина Александрова от БСП.

“Аз бях там, видях всичко. Носих портрета на моя дядо”, защити съпартийката си Нона Йотова. “Никой не е бит, никой не е ръган. Ако е бит да извади документ и да го съди. Аз получих криза – известно е, че съм диабетик”, ожали се след това червеният Славчо Велков.

“Вие там имате най-малко място, вие които легитимирахте един фашистки режим в Киев”, разпали се Шопов към колегата си Велков. И го посъветва да не се меси в работата на журналистите, когато задават въпроси.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *