Само в 7DniBansko.bg

Ексклузивно! Прочут шерп тръгва по следите на Боян Петров! Ето какви са шансовете той все още да е жив

7 Dni Bansko09.05.20186210

50 процента е вероятността Боян Петров да е все още жив. Това заяви пред Дарик радио Мингма Шерпа, който ще се включи в издирването на българския алпинист. Шерпа е първият непалец, успешnо изкачил 14-те осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история.

 Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници.

Според Мангма Шерпа след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там.

Продължава и операцията по земя, която от вчера провеждат трима местни шерпи.

“Познавам Боян Петров. Той се е изкачвал с моята компания. Първоначално смяташе да изкачи връх Чо Ою, но след това реши да катери Шиша Пангма, а ние там нямаме хора”, обясни Мингма Шерпа.

“Познавам много добре върха. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Трудната част е от лагер 3 до върха. След лагер 3 има заледен участък. Смятам, че може да е паднал в този район”, добави Шерпа.

 

“Преди час ми звъннаха от хеликоптерна компания от Катманду и ми казаха, че утре трябва да летим до Тибет. Познавам мястото много добре, така че мога да помoгна и утре излитаме”, разкри той.

“Боян Петров ми е като брат. Той е един от най-добрите катерачи, но е и изключителен джентълмен не само в България, но и в света. Той е известен сред нас и е много мил човек”, каза още непалецът.

“Шансовете му към момента са 50 на 50. Вчера времето беше много снежно, но днес е по-добре. Надяваме се така да е и утре”, заключи Мингма Шерпа.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *