Само в 7DniBansko.bg

Шеф на ЦСКА проби монопола! Спечели поръчка за 29 милиона под носа на Пеевски

7 Dni Bansko27.04.2017740
290 джипа ще закупи МВР от една от най-бързо развиващите се автомобилни компании у нас – “Българска автомобилна индустрия” ЕАД (БАИ).С пръст в уста сензационно от цялата история остава…Делян Пеевски, което не му се е случвало отдавна. И е явно добър знак за новите намерения на Бойко Борисов.
Това стана ясно от решението на комисията по пуснатата през март обществена поръчка. Справка в Търговския регистър показва, че компанията е на Андон Димитров, който до средата на 2015 година е част от ръководството на „Литекс Моторс“. Димитров е член и на управата на ЦСКА.
Литекс Моторс“ е компанията, която сглобяваше автомобилите на Great Wall до Ловеч. Компанията обаче подаде молба за несъстоятелност, като обяснението беше, че това ставало заради иск от фалиралата КТБ на стойност над 57 млн. лева.
Според зададените параметри, стойността на обществената поръчка е малко над 29 млн. лева без ДДС. За тази поръчка се бориха “Мото Пфое“ на близкия до Делян Пеевски – Атанас Фурнаджиев, “Н-Ауто София (вносителят на Nissan), “Тойота Тиксим“ и „Киа Моторс България“. Всички те отпадат по различни причини от надпреварата – например „Мото Пфое“ били изчислили грешно цената на предлаганите джипове. Което пък поставя под въпрос доста от спечелените в последните години точно от “Мото Пфое” държавни търгове.
Предимството в полза на БАИ било, че колите, които ще доставя на министерството, се сглобявали в България. Освежителен ремонт на ВКС ще струва 300 000 лв.
В обществената поръчка е посочено, че автомобилите трябва да са 4×4, с турбодизелов двигател и да са с максимален комбиниран разход на гориво 11 литра/100 км. Те трябва да разполагат и с таблети с инсталирана операционна система Android 5.0 или по-висока, както и с мобилни принтери.
Минималният гаранционен срок за проява на фабрични дефекти е 36 месеца или 100 хил. км. пробег. Гаранционният срок за лаковото покритие трябва да е минимум 36 месеца, а за перфорация от корозия – 60 месеца.
Времето за отстраняване на техническа неизправност в срока на гаранцията е до 15 работни дни от датата на писменото уведомление за настъпилата неизправност.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *