Само в 7DniBansko.bg

Топ климатологът доц. Рачев разкри какво ни очаква през май! Кога ще вали и какво лято ни очаква?

7 Dni Bansko02.05.20183690
Георги Рачев

Топ климатологът доц. Георги Рачев даде ексклузивно интервю, в което разкри какво ще бъде времето през май, ще продължи ли априлската жега, кога ще вали и какво ще бъде лятото, информира Пик.

Интервю на Гергана Ингилизова

– Доц. Рачев, април месец беше доста горещо. Как го изпращаме този месец?

– Април месец си отиде с няколко рекорда. Тазгодишният април месец е уникален не само за България, но и за доста страни от Централна Европа. Все още се обработват данните, но при всички положения миналият април ще се окаже най-топлият за София и за високопланинските върхове в България. Средната априлска температура в София достига до 15 градуса, която по мои наблюдения е най-високата температура, откакто се водят метеорологични наблюдения в България – от 130 години.

Април месец е най-топлият месец и за Германия поне през последните 170 години. В Австрия за около 230 години наблюдения е вторият по топлина месец в абсолютната класация.

Беше много топло и така се задържа ужасно продължително. Почти 3 седмици температурите се задържаха толкова високи, без да се достигат абсолютните максимални, измерени някога. Периодът от 3 седмици поддържаше температури твърдо над 23-25 градуса. Затова средната месечна температура в София достигна 15 градуса, което е повече от средната температура за май месец.

– Тези температурни рекорди не са ли опасни?

– Това време е опасно по няколко причини. Освен, че за цяла България положителната аномалия на температурите беше между 3 и 5 градуса, на много места, освен топлото време, валежите бяха много малко.

Изключително сух беше април месец. На много места валежите са едва 30% от месечната норма. Март месеца беше с 2-3 пъти наднормени валежи. Това попълни подпочвените запаси от влага. Наистина има много влага, но в по-дълбоките слоеве на почвата – в еднометровия и двуметровия почвен слой. В повърхностния слой до 20 сантиметра дълбочина е много сухо. А точно сега се сеят т.нар. пролетници – слънчогледи, тютюн, царевица и всички други останали селскостопански култури. Семената нямат достатъчно влага, за да поникнат. Тези валежи, които ни очакват от петък са крайно необходими за нормалния растеж на културите.

Това е характерно за изминалия месец. Валежите през изминалите дни бяха символичен. Те нямат стопански характер.

– Такова ли ще бъде времето и през месец май?

– От петък, 4 май, ни очаква бавно лабилизиране на атмосферата. Процесите ще станат по-интензивни, особено за 6 и 7 май, когато над по-голямата част от България очакваме да има гръмотевични бури и следобедни валежи, а на отделни места валежите трябва да имат и т.нар. стопанско значение и да достигнат до 10-15 литра за метър.

– Възможно ли е лошото време да провали военния парад за Гергьовден?

– Всяка година коментирам 6 май, защото той е един много голям празник и военните ни демонстрират своите постижения. Има вероятност, особено в следобедните часове, 6 май да бъде доста гръмотевичен и дъждовен. Вярвам, че между 10 и 12 часа, когато ще бъде парадът, условията няма да попречат на авиацията. Условията ще позволят на авиацията да покаже своите възможности. А иначе парадът не би трябвало да се изплаши от няколко капчици дъжд, все пак това са военните, които могат да осъществяват във всякакви метеорологични условия.

Точната прогноза за Гергьовден ще бъде ясна в петък следобед, защото тук става въпрос за прогноза по часове. Трудно е от днес да кажем в 12 часа на Гергьовден какво точно ще е времето. Засега мога да кажа, че ще има възможност да се осъществи парадът в пълния му блясък, като следобед вече ще очакваме и доста активна гръмотевична дейност.

Връщаме се към нормалните температури за май месец. Досега беше аномално топло. Ще ни стори малко хладно от Гергьовден до средата на месеца, когато ни очаква типично майско време. Сутрин ще има повече слънце, а през следобедни часове купесто-дъждовна облачност, на места с гръмотевични бури. Температурите ще бъдат между 18 и 23 градуса, а минималните ще бъдат между 8 и 11 градуса. Ще ни стане малко по-хладно, което не означава, че ще бъде студено, а че ще се върнем към типичните за месец май температури.

– Отиват ли си тези априлски жеги?

– Вчера беше ужасно топло и задушно. Температурите достигнаха до 27, 28, на места и до 30 градуса.

– Време, което обикновено наблюдаваме юли и август.

– Точно така. Сега ще усетим пролетта и ще се върнем към нормалното за периода време.

– Възможно ли е изключително топлият месец април да повлияе на лятото и да очакваме ли предстоящият сезон да е много горещ?

– Такава пряка връзка се търси от години, но тя не е сигурна. Това е малко като стрелба в тъмното или гледане на боб. Трудно е да се отговори, но май месец се очаква да бъде с нормални температури, характерни за сезона, като над Западна България се очаква нормално количество на валежите и дори в планините малко по-високо количество на валежите. Трябва да имаме предвид, че през май и юни за 2/3 от страната падат най-големите валежи през цялата година. Така че е съвсем нормално май месец да вали. Трябва да вали, жизнено необходимо е. Но това са т. нар. летни валежи – възможно е в София например в “Младост” да вали силно, а в “Люлин” да не падне и капка. Това е типично лятно разпределение на валежите

По-лошото е, че засега дългосрочната прогноза дава по-малко валежи в източната част на страната.

– Каква е дългосрочната прогноза за лятото?

– То при всички положения ще бъде топло. През последните години почти всяко едно лято е с над нормалните температури. Дългосрочните прогнози дават за едно нормално и малко по-топло лято от обичайното.

– Възможно ли е тези високи температури, редуващи се с дъждове през май, да доведат до градушки?

– Тази градушка, която беше на 8 юли 2014 година в София, имаше аналог през 1940 година. Такива жестоки и брутални градушки се случват веднъж на 50-60 години. България е градобитна държава. Повече от половината от територията на България е с висока степен на градобитност. Това са нормални явления, особено за май и юни месец. Това е върха за градобитността в България.

Градушките обикновено могат да бъдат предвидени 1-2 дни по-рано. Отсега например може да кажем, че на 6 и 7 май има вероятност в някои райони да падне градушка. За щастие, тази година се разминахме с друго вредно явление – късните слани, които унищожават всичко, което е посадено. Тази година имахме късмет, времето се смили над селското стопанство и нямахме нито един случай на вредна слана. Имало е и случаи на слана през май месец, но към този момент нямаме данни за подобно явление.