Само в 7DniBansko.bg

Сметките на Иванчева излязоха на бял свят! Вижте с какви пари и имоти разполага, а идиотите й превеждат пари чрез DMS…

7 Dni Bansko02.05.201841480
Десислава Иванчева

Сърцераздирателен призив обикаля от няколко дни социалните мрежи. В него приближените на арестуваната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева искат от всеки, който може, да внесе пари по банкова сметка на нейната майка Любка. Причината е, че Иванчева и заместничката й Биляна Петрова (също задържана), нямали средства за съдебните разходи.


Има и обещание – ако от дареното остане нещо, то ще бъде пренасочено за благотворителни каузи.

Апелът тръгна от официалната страница на Десислава Иванчева във фейсбук. Той е илюстриран със снимка, на която кметицата и заместничката й седят тъжни на подсъдимата скамейка.

Цялата история е представена като благородна кауза. Но както винаги, нещата трябва да се проверяват. Защото накрая излиза, че който се хване на тази въдица, просто е участвал в кампания – „Бъди идиот – дай пари на Иванчева“. Защото кметицата и заместничката й изобщо не са бедни – поне според декларациите пред Сметната палата, подадени при започването им на работа в общината в края на 2016 година в качеството им на лица, заемащи висши държавни длъжности, пише в. Труд.

Проверката показа, че когато става кмет, Десислава Иванчева декларира близо 34 000 лева и собственост на имоти в София и Рибарица, плюс два автомобила.

Финансовото положение на Биляна Петрова е още по-добро – става зам.-кмет с близо 3000 евро и около 89 000 лева, декларирани на нейно име, плюс идеални части от няколко имота в София.

Сега, след ареста си, двете дами и техните привърженици се вайкат: „Помагайте“, защото няма пари. Ако е така, защо Иванчева нае за свои защитници едни от най-известните адвокати в България – баща и син Марковски.

Всяка година лицата, заемащи висши държавни длъжности по закон подават декларация или уведомление в Сметната палата. Декларация се пуска при встъпване в длъжност – тогава се вижда с какви налични пари, банкови влогове и имоти идваш на дадения пост. Всяка следваща година, ако има промяна в състоянието, отново се попълва декларация. Ако не – уведомление.

Когато става кмет на „Младост“ Иванчева има малък транспортен бизнес и фирма на нейно име. С дружеството се появяват проблеми, защото Иванчева го оставя на свое име в първите месеци от управлението си. За това тя може да бъде отстранена от длъжност, но в крайна сметка още е на поста.

Интересното е друго – към датата на заемане на поста сега „бедната“ кметица декларира 22 300 лева налични средства и още 11 580 на банков влог. Тоест общо е разполагала с 33 880 лева. Данни за кредити или други задължения не отбелязва. Щом поема „Младост“ Десислава Иванчева започва да получава 2300 лева заплата месечно. На 19 май 2017 година Столичният общински съвет гласува увеличение на заплатите на кметовете във всички 24 района. В „Младост“ повишението е с 200 лева и Иванчева започва да получава 2500 лв. Така за цялото си управление до ареста й кметицата е взела още поне 28 000 лв. трудово възнаграждение.

В декларацията й при встъпване в длъжност Десислава Иванчева посочва, че притежава апартамент в Младост от 46 квадратни метра, вила в местността Рибарица, половината от двора, идеална част от гараж в София и част от парцел в Драгоман.

За 2017 година кметицата е подала уведомление, тоест няма кредити или някаква друга форма на задлъжнялост, която да наруши финансовата й стабилност. Въпреки това тя може благородно да завижда на своята заместничка Биляна Петрова.

Когато заема поста, Петрова декларира на свое име 27 500 лева налични средства и банков влог от 2773 евро. Плюс още четири влога за общо 61 493 лева. Фактите показват, че тя е имала общо над 90 000 лева, когато става дясна ръка на Десислава Иванчева в управлението на „Младост“.

Отделно имотното й състояние също не е никак лошо – притежава идеални части от апартамент и ателие в София, от два етажа от къща и парцел, пак на територията на столицата, както и от къща с дворно място в Брегово.