Само в 7DniBansko.bg

Цацаров с плашещи разкрития: Тероризмът вече не е само бомби, той е в личните ни компютри…

7 Dni Bansko24.04.20181320
Сотир Цацаров

Законодателната система и съдебната система трябва да се осъвременят. Във вашата дискусия трябва да установите дали ЕС е достатъчно въоръжен срещу кибертероризма през европейското и през националните законодателства. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на форум “Кибертероризъм – подготвен ли е ЕС”, който тече в момента в ЕП по инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

“ИДИЛ използва информационната система, за да вербува бъдещи млади терористи. Огнестрелни оръжия и прекурсори за взривни вещества се намират свободно в интернет”, посочи рисковете Таяни.

До края на годината ЕС трябва да е изработил и приложил в действия мерки за отпор на кибератаките по сигурността на гражданите, икономиките и стратегическите национални системи.

“Тероризмът вече не е само бомби, той е в личните ни компютри”, подчерта главният прокурор Сотир Цацаров. Със събиране и запазване на електронни доказателства борбата с тях отива на ново ниво, това вече е задействано, подчерта той. Досега без тази възможност разследването е отнемало месеци. Занапред ще се дешифрират и запазват данните.

Спешни мерки за предотвратяване на подбуждането към терор чрез по-голяма установимост и отговорност онлайн търси форумът.

Инвестиции в технологиите и в човешкия потенциал обеща еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Кибератаките са лесни за изпълнение и трудни за проследяване, каза еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг. 1 на 5 компютъра в общността е обект на подобни атаки. Инвестиране в сертификатите за кинерхигиена предприема ЕС. Ще се направи достъпът до електронни доказателства по-лесно. Преди 10 дни ЕК направи първата крачка към това.

На форума присъстват представители на НАТО и Европол. Тук са зам. вътрешният министър Красимир Ципов и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.