Само в 7DniBansko.bg

Борисов изригна с коментар: На Балканите вече мислим за мир, а не къде и колко хора да заколим…

7 Dni Bansko24.04.20182850
Бойко  в Любляна

Управлението на мигрантската криза и отношенията между държавите на Балканите бяха акцентите в срещата между министър-председателя Бойко Борисов и премиера на Словения Мирослав Церар.

Двамата разговаряха преди Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чийто ротационен председател е Словения, съобщиха от пресслубжата на Министерски съвет.

Мирослав Церар определи като ключова ролята на България в общоевропейските усилия за решаване на бежанския проблем.

Той посочи, че страната ни е за пример при овладяването на мигрантския натиск и опазването на външната граница на Европейския съюз.

В този контекст Борисов запозна словенския си колега с резултатите от проведената на 26 март лидерска среща между ЕС и Турция. Премиерът изтъкна, че диалогът е решаващ при справянето с този въпрос. „Турция е наш съсед и винаги се стремим да имаме прагматични отношения. Споразумението с Анкара трябва да се спазва, за да се реши проблемът с миграцията“, допълни Борисов.

Министър-председателят Борисов определи диалога и добросъседството като критично важни условия за укрепването на стабилността, постигането на икономически растеж и успешно развитие на страните в региона. „Без инвестиции, без свързаност, Балканите ще останат изолирани. Убеден съм, че това, от което всички имаме нужда, е изграждането на инфраструктура, дигитална свързаност, икономика. Там, където се инвестира, и то от много и разнообразни източници, няма войни“, подчерта Борисов. Двамата премиери изразиха общо мнение, че реализирането на съвместните проекти може да бъде стимул за подобряване на отношенията между страните на Балканите и на връзките с държавите от ЕС.

Словенският премиер даде пълна подкрепа на активността на България за постигане на свързаност в региона и лично благодари на Бойко Борисов за ангажираността му за европейската перспектива на западнобалканските страни. „И аз като теб вярвам, че пътят на тези държави е евроинтеграцията. За нас, за мен, ти си фактор за стабилност на Балканите“, заяви Мирослав Церар. По време на срещата между двамата беше обсъдено и задълбочаването на икономическите контакти между България и Словения. Като положителна стъпка беше определено откриването на първата директна въздушна линия между Любляна и София.

По общото мнение тази транспортна връзка ще допринесе за активизиране на бизнес контактите и за увеличаване на туристическия поток. Подчертана беше и необходимостта да се търси решение за увеличаване на инвестиционния интерес между двете страни. Като възможности бяха посочени възобновяването на дейността на българо-словенската търговско-промишлена камара, както и организирането на съвместни събития с участието на бизнесмени и браншови организации. На Балканите вече има политически елит, който мисли за мир, а не къде и колко хора да заколи, посочи Бойко Борисов след срещата на лидерите от ПСЮИЕ.

„Радвам се да видя, че лидерите на Балканите осъзнават, че само ние можем да си помогнем и да решаваме конфликтите си. По време на срещата на лидерите от ПСЮИЕ приехме декларация, която включва и че Косово ще бъде домакин на следващата такава среща и колегите от Сърбия се съгласиха. Това е ясен знак към ЕС, че в момента Балканите имат политически елит, който мисли за мир и просперитет за своите народи, а не както преди 20 години къде и колко хора да заколим“, посочи той. По думите му само ние като Балкани можем да дадем пример в Европа, че сме способни сами да решаваме конфликтите си.