Само в 7DniBansko.bg

Ударите срещу президента не стихват! Топ социолог го довърши: Радев да не се държи като девственик! Съжалявам, ако е изгоряло осветлението…

7 Dni Bansko21.04.201830540
георги харизанов

Не е хубаво президентът Румен Радев да се държи като политически девственик, колкото и да са услаждат политическите популистически тези. Той имаше възможност да направи ревизия на правителството, която не установи нарушения. Съжалявам, ако в президентството е изгоряло осветлението, но не е удачна позата на човек, който тепърва идва във властта. Това каза социологът Георги Харизанов в предаването „Офанзива“ по Канал 3.

„Според мен, г-н Радев направи един ход да застане в светлината на прожекторите и да покаже, че няма да изпълнява ролята на фикуса зад вратата. Има значение и това, че президентът беше побутван към сенките. Очевидно го игнорират“, каза социологът Кольо Колев. Според него президентът е направил един добър ход, заставайки на страната на общественото мнение.

„Той влезе в остър разрез с помията, с която се опитват да го засипват“, допълни Колев.

„Не знам какви са проблемите, за които говори президентът. Румен Радев не одобрява, че България се е превърнала в строителна площадка, но хората няма да застанат зад него. Ако им кажете, че всичко спира и няма да се строи и санира, едва ли ще има голяма подкрепа зад себе си“, заяви Харизанов. „Самата схема на санирането е корупционна“, убеден е Колев.

„То се извършва с едни пари на чужда сметка. Някои обикновени хора успяват да вземат нещо, но печелят основно големите играчи“. Харизанов не се съгласи с тези твърдения. „Бяха направени проверки, които не доказаха злоупотреби. Освен това бяха пренебрегнати големите фирми, за да се подкрепи дребният бизнес. Ползите за хората и това, че няма засечена нито една корупционна практика е безспорен факт“, подчерта опонентът на Колев.

„Г-н Цветанов определено много губи от нападките срещу президента“, заяви Колев. „Президентът е бутан настрана. Има ниша в политическата среда у нас и тя бе запълнена от президента Радев. Въпреки това той няма да създаде своя политическа партия“, прогнозира социологът. „Нормално е да култивира доверие, някой който задава популистки въпроси. Нужда от алтернатива може би има. Но този стремеж понякога води до комични резултати. Явно няма голяма вълна и политически лидер, който да я поведе“, коментира Харизанов. Според него нивото на привържениците, които се навъртат около президента е много ниско и той искрено се забавлява с тях.