Само в 7DniBansko.bg

Сензационно интервю на Васко Иванов отпреди малко! Задължително за четене!

7 Dni Bansko20.04.20171035

Васил Иванов е роден на 10 декември 1972 година. Носител е на редица награди, като най-голямото признание е международно – през 2007 г. печели Наградата за свободата и бъдещето на медиите в Лайпциг, известна като европейския “Пулицър”. Друг лауреат на приза бе руската журналистка Анна Политковская, която впоследствие бе убита заради разследванията си.

– Очакваше ли да се вдигне такъв шум покрай твоето напускане на Нова телевизия и имаш ли обяснение защо само твои колеги те нападат за начина, по който си тръгваш от медията? Защото обикновените хора – зрители, читатели, изглежда са на твоя страна.

– Очаквах да се вдигне този шум. Дори на Разпети петък си говорих с жена ми и близките ми, че ще празнувам Разпети вторник – тогава си пуснах молбата за напускане. Зрителите и читателите разбират – хората в България не са глупави. Всички знаем какво се случва в медиите, какво правят в редакциите, как се шушука. Аз го казах на висок глас и затова сега съм грешникът. Не зная защо така реагират журналистите. Сякаш има някаква негласна камора (мафия – б.а.), от която нищо не трябва да излиза. Само че от вторник се уважавам още повече.

– Кога журналистиката в България стана такова затворено общество и щом някой открехне вратата, всички се разтичват като хлебарки. Имаш ли наблюдение откога е тази капсулация на голяма част от гилдията?

– В последните 10-15 години това се усили, а аз работя като журналист от общо 24 г. В началото на демокрацията имаше повече политически вестници. Беше ясно – два са на СДС, два на БСП, един на БЗНС. Създадоха се и силни вестници като „24 часа“, с който Петьо Блъсков направи революция в печата. Но тогава каквото имаше – това се пускаше. Фактите, случващото се. Специално помня това от „24 часа“, такъв беше принципът – излиза това, което е станало. В един момент, преди 15-ина години започнаха да се изкупуват медиите, защото явно се разбра какво влияние имат в политиката, бизнеса. Журналистите вече си гледат заплатите, нямат хъс за това, което работят. Аз също съм журналист, но станах такъв за да бъда журналист, а не да си получавам заплатата на спокойствие. Такава мога да взимам и в друга професия. Завършил съм техникума по електротехника „Киров“ и ако се занимавам с това, сигурно ще изкарвам същите пари. Тези, които са журналисти, за да си получават заплатата, приемат за занаят да оплюят някого, посочен от шефовете им. Поради тази причина винаги съм имал проблеми, защото не това е професията. Допреди време в Нова тв нямаше никаква цензура. Заявявал съм го категорично, в десетки интервюта. За съжаление от година положението вече не е същото. Затова реших, че дори и да не остана журналист, си струва да го кажа. Няма да бъда човек на заплата, заемащ длъжност, само носеща името „журналист“.

– Много от хората, с които доскоро работеше в Нова тв, сега те нападат. Ти стоял ли си до тях в трудни професионални моменти, помагал ли си им? Колко от тях си обучил или довел лично в медията?

– Доста от тях доведох. Някои си тръгнаха през годините. От сегашните Марин Николов дължи работата си на разследващ журналист на мен, взех го в екипа си. Координаторът на „Разследване“ Антон Събев сега ми е обиден заради ситуацията. Изричното ми искане към Дидие Щосел (главния изпълнителен директор – б.а.) беше Марин и Антон да са част от екипа ми. Генка Шикерова я бях поканил, тогава тя не прие, а остана в Би Ти Ви. По-късно дойде в Нова, направи два материала, които – може да се види в архива – аз съм снимал преди години. Тя ги изгледа и ги повтори – става дума за „Спешна помощ“ и Агенцията за бежанците. Но Генка е близка приятелка на Дарина Сарелска, която я доведе в медията.

– На пресконференцията с екипа на „Шоуто на Слави“ ти каза, че твоите доскорошни колеги от Нова тв са те поздравявали на лични съобщения във фейсбук, след като обяви, че напускаш. В същото време голяма част от тези хора застават срещу теб в публичното пространство. Каква е тази раздвоеност?

– Това е разликата между шушукането и говоренето. Аз говоря – когато кажа нещо вкъщи, мога да го изрека и на площада, не правя разлика. Когато имам кауза, не я обсъждам само на масата, както правят много от българите. Отивам в центъра на нюзрума и се боря за това. По този повод колегите от новините не можеха често да работят от нашите спорове с Дарина Сарелска. Опитвах се да й обясня, но явно има нещо много сбъркано. А тези, които ме поздравиха на лични във фейсбук – от тях постовете ми публично харесаха едва един-двама. Имам над 140 поздравления, но само на лични, и то от колеги от Нова. Дори не ми звънят по телефона, защото той е служебен и може да се провери кой ми е звънял. Марин Николов застана срещу мен, въпреки че се възмущаваше от цензурата. Сега казва, че такава няма. Нямаше да пусна записа с него, ако бе излязъл като мъж и казал: „Стоя зад думите си.“

– Относно записите – журналисти от Нова и други медии казват, че това е непростимо. Излиза, че ти непрекъснато записваш разговорите си. Така ли е?

– Записах колеги избирателно, откакто разбрах, че нямам място в Нова тв, тъй като в ситуация на цензура не мога да работя. Не мога да изпълнявам поръчки.

– Има думи като „гнусно“, „долно“?

– Вижте кой ме обвинява – Дарина Сарелска и телевизията. Казват, че имали високи критерии за достоверност на информацията и подкрепят добрите практики. Сарелска е човекът, който и в медиите, и във фейсбук страницата си заяви, че съм правил репортаж за своя кум, който бил главен секретар на МВР. Става дума за Георги Костов, който не ми е кум. Моят кум се казва Станислав Богоев и работи в автомивка в София. Сарелска има претенциите за високи критерии, но в същото време разпространява абсолютно фалшиви новини. Дори не си е проверила информацията. Ето това представлява тя. Сега ме обвинява, че съм извършил незаконни действия, че съм записвал без знанието на отсрещната страна. Иронията е, че преди 2-3 седмици Дарина Сарелска подписа заявление да се платят пари за нови скрити камери за журналистическите екипи на телевизията.

– Значи журналистите могат да записват своите обекти на разследване тайно, без тяхно съгласие, но самите тях никой не може и не трябва да закача?

– Точно така. Нова телевизия преди половин година купи скрити камери, сега пак. Нова тв използва тези устройства. Дарина Сарелска хвали Марин Николов в своята фейсбук страница за негов материал, в който всичко е записано със скрита камера. Значи аз извършвам незаконни действия, а тя разписва за купуване на скрити камери, с които се заснемат хора без тяхното съгласие. Аз записвах само за да се защитя – достатъчно са ми ясни нещата и подозирах, че така ще се случи и тези записи може да потрябват. Бяха правени в последните няколко седмици. Сега всички в Нова тв се обръщат срещу мен, за да си запазят заплатите. Но без тези записи сега в какво положение щях да съм? Щяха да казват, че съм лъжец, и аз нямаше да мога да кажа нищо в своя защита.

– От кого от своите колеги си най-разочарован?

– От Марин Николов. Той се дразнеше от това, което става. Сега вижте какво пише – нямало такова нещо. Това е човек, на когото съм показвал как се работи, бил съм зад него в скандалите, предизвикани от негови материали, заснети непрофесионално. Оправял съм му бакиите, давал съм обяснения.

– А за политиката на Нова тв и линията, която поеха?

– Нова телевизия вече не е Нова телевизия. Тя е нещо друго. Както и Би Ти Ви вече не е Би Ти Ви. Всъщност Би Ти Ви ми направиха услуга – доказаха, че има цензура. В Нова са знаели още на обед, че шоуто ще бъде спряно вечерта. А това са уж две конкурентни медии в условията на пазарна среда. Трябва да се радват, че конкурентът е в лошо положение. А то какво се случи. Значи цензурата идва от едно и също място. В Нова тв оперативната работа на този център очевидно я върши Сарелска.

– Притесняваш ли се от съдебните дела, които ще бъдат заведени срещу теб?

– Те трябва да се притесняват от съдебните дела, които аз ще заведа. Отделно вече дадох в прокуратурата доста интересни факти покрай цялата история. Снощи (в сряда – б.а.) и Слави Трифонов го съобщи. Не зная по кои членове на Наказателния кодекс може да се тълкува информацията – може би злоупотреба с влияние. Но най-малкото в чуждите посолства – американско, руско, германско, ще видят за каква държава става въпрос и къде си хвърлят парите. Без свободни и независими медии има диктатура, защото никой не може да бъде информиран обективно. Интернет все още не е надежден източник – всеки може да лъже там. Но напоследък новините във фейсбук са много по-истински написани, отколкото онези, произведени от хора, наричащи себе си журналисти и работещи в повечето медии. Омръзна ми, доповръща ми се от всичко това. Моите приятели знаят, че когато кажа „дотук“ – край. Днес Виктор Николаев (водещият на „Тази сутрин по Нова тв – б.а.), който безкрайно уважавам и е страшно добро момче, направи в сутрешния блок изявление, че моите действия са свързани с покупката на Нова тв. Ами не, ето ви есемес (Иванов показва телефона си, в есемеса пише, че си подава молбата за напускане – б.а.) от януари до Силва Зурлева. С Марин отпреди 5-6 месеца имаме кореспонденции във фейсбук по този въпрос. Карах се, виках, разправях се. Накрая видях, че трябва да взема окончателно нещата в ръце, за да продължа да уважавам себе си. Не разбирам криворазбраната колегиалност. Хора, които работят журналисти само за да получават заплата, а не да казват истината – те не могат да са ми колеги. Ана Цолова не ми е колежка. Миролюба Бенатова не ми е колежка.

– Как ще ги коментираш тях?

– Миролюба Бенатова могат да я коментират и хората от Катуница, ако помните. Сега ходи и прави интервюта само на хубави места в чужбина с наши сънародници там, за това й се отделя голям бюджет. Тя не ми е колежка и се гордея с това. Генка Шикерова също не ми е колежка. Виктор Николаев ме забърка в някакви световни конспирации и това много ме учуди, а е честен човек. Ами звънни и ме питай, познаваме се от години. Но не, понеже всички са под крилото на Дарина Сарелска, дай да го плюем. Дори да мислиш, че не съм прав, просто се обади и ме попитай какво е станало. Така направиха други хора, известни мои колеги. Някои казаха, че не съм прав, други смятат че така трябвало да действам. Но вземи моята гледна точка, нали така се прави? Те пишат че съм „кал“ и „дъно“. Генка Шикерова, която тичаше през нощта да прави интервюта с нейния приятел певеца Константин, когато му затвориха дискотеката. Абсолютно претенциозно и ненужно беше. И аз я питах: „Брей, снимаш през нощта?“ Тя ми пише: „Ми ние с него сме приятели.“ Сега Шикерова твърди, че аз съм я убеждавал, че ме цензурират. Не, тя ми каза преди време: „Май ще трябва да се местиш в друга телевизия. Положението ти тук не е добро.“

– Докато твоите колеги си взимат заплатата и си я пазят, ти не си казвал колко проблеми имаш през последните години. Кажи ми честно, колко опита за покушение има срещу теб, за които не се знае публично, защото досега мълчиш? Кажи го сега и не се оправдавай, че не искаш да занимаваш хората.

– Два опита са. Не съм занимавал никого. Оправям се сам, без Нова тв, борбен човек съм. Няма какво да се обяснявам, затова не коментирам повече. Все едно машинистът нощна смяна да се оплаква, че му се спи, докато кара влака. Въпреки това, той си върши работата. Искам да кажа друго. Предлагам на Дарина Сарелска заедно да отидем на полиграф и да ме питат мен дали съм получавал пари за мои материали, дали съм изпълнявал поръчки. Всичко, за което тя открито ме обвини. След това на полиграфа да я питаме нея дали е предавала информация на обект на мое разследване (вече бившия кмет на Неделино Стоян Беширов – б.а.). Тя да каже помни ли случая и какво ми каза, когато бях в кабинета й и заявих, че знам за това. Нейният отговор беше: „Девер ми (депутатът от ГЕРБ Недялко Славов – б.а.) е там на местно ниво. Той всъщност е говорил с кмета.“ Беширов пък се обаждал на Славов да каже на Сарелска да пита какво точно имам. Аз се чудех защо тя толкоз често ми звъни и се интересува. Ходихме 12 пъти командировка до Неделино. Има го в счетоводството на Нова тв този разход -12 пъти! Отиваме и този човек все го няма, скрил се. И разбрах, дори се радвал от това, с което разполагаме като информация – нямали сме почти нищо, имал много по-сериозни далавери. Ние го изобличихме за злоупотреба от около 1 милион лева, но го подведоха под отговорност за 11 милиона. Тоест ДАНС и прокуратурата са работили по други негови случаи. Така че Сарелска да дойде с мен на полиграф и да каже предавала ли е информация чрез нейния девер на тогавашния кмет на Неделино. Аз знам за шест разговора.

Вестник “Труд”

5 коментара

 • ВЕНЕЛИНА КОНСТАНТИНОВА

  21.04.2017 at 0:25

  РАДВАМ СЕ,ЧЕ РАЗУБЕДИХ ДЪЩЕРЯ СИ ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ЖУРНАЛИСТИКА!

  Reply

 • ВЕНЕЛИНА КОНСТАНТИНОВА

  21.04.2017 at 0:26

  НЯМАМ НУЖДА ОТ ПОВЕРИТЕЛНОСТ!

  Reply

 • Рени Данева

  21.04.2017 at 17:41

  ВЯРВАМ МУ! ЧУДЕСЕН ЖУРНАЛИСТ,БЕЗКОМПРОМИСЕН И МНОГО ТОЧЕ!

  Reply

 • Босилка Асенова

  21.04.2017 at 23:42

  Васко, Васко! Излизаш от матрицата! Д..е да ти е яко!

  Reply

 • Росица Велинова

  22.04.2017 at 17:26

  Отдавна ни е ясно, че телевизиите са купени. Доказва и го напускането на Васил Иванов – един истински разследващ журналист!

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *