Само в 7DniBansko.bg

Зверски скандал с шеф на БСП и Цацаров! Привикват бизнесмен за натиск! Нинова, а коментар?

7 Dni Bansko20.04.2017520

Георги Гергов е посредникът, който е организирал срещата на Сашо Дончев с главния прокурор Сотир Цацаров, разкри пред телевизия BiT бизнесменът. Разговорът се е състоял в офиса на заместник-председателя на БСП в ЦУМ. На тази среща Цацаров, по думите на Дончев, си е позволил да отправя определени заплахи към него. Гергов е присъствал през цялото време на разговора и е останал, след като Дончев си е тръгнал.

Самият Цацаров отрече тези твърдения.

“Срещата не е инициирана от мен. Аз често съм упрекван, че нямам такъв навик. Нито веднъж не съм инициирал среща с държавни институции. Не смятам, че ние имаме нужда от такива парадни PR срещи”, каза Дончев.

И допълни:

“Бях поканен на срещата от Георги Гергов. В събота, на 18 март, Гергов ми се обади по обяд и попита дали е възможно да се видим в понеделник. Срещата се състоя на 21 март, във вторник, като си мислех, че Гергов има искреното желание да изчистим някакви недоразумения”.

Дончев уточни, че само веднъж е бил част от подобни разговори, когато синдикатите и работодателските организации били разтревожени от фалита на КТБ.

“Аз съм преживял тези неща много пъти. Спомням си много добре разговор с министър-председател на България 1997-1998 г., с президент – 2003 г., когато се опитваше да вкара свой човек в борда на моята компания. Не се оплаквам, просто споделям”, каза Дончев.

И допълни, че два дни по-късно е разказал за разговора си с Цацаров на журналиста Сашо Диков по телефона. На следващия ден получил SMS от Гергов със следния текст:

“Много говориш по ТЕЛЕФОНА”.

Самият Гергов отказа да се включи в предаването с думите: “Не ме занимавайте”. Дончев обаче каза, че е подал запитване до Бюрото за контрол на СРС на какво основание го следят. Още на срещата с Цацаров главният прокурор дал да се разбере, че телефонът и коресподенцията му се контролират. Но уточнил, че това не се прави от негови подчинени, а от други институции.

“Изненадан съм, че има такава реакция, това отново ме зарежда с енергия, че в България е възможна промяната”, каза Дончев по повод разразилия се скандал.

Той заяви, че ако има разследване, ще разкрие всички детайли за тази среща. Главните неща обаче вече били казани.

Шефът на “Овергаз” каза още, че не е финансирал Движение “Да, България”. И въобще никога не бил финансирал политически партии. Според него за 27 години сме вървели в обратната посока на това, което сме искали през 1989 г.:

“Позволихме цялата енергия на обществото да се разпилее по глупости. Не се проведе политиическият разговор за това по какво ще се различава новото ни общество от старото”.

Имало приемственост между хората, които сега реализират новите схеми за принуда със стария репресивен апарат.

“Не разбрахме каква ще е ролята на всеки един от нас. Ние повторихме старото общество, като махнахме член 1 от Конституцията”, каза Дончев.

Според него ляво и дясно има и то най-вече по отношение на ролята на държавата. Дончев каза, че десните хора са по-самоуверени и отреждат по-малка роля на държавата.

“Ние не можем да оставиим България такава. Аз споделям вината на моето поколение за това, което се случи”, каза Дончев.

И накрая обясни, че рекетирането на бизнеса е намаляло, но са намалели и предприемачите.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *