Само в 7DniBansko.bg

Четвъртък, 17,30, Банско: Една ски-легенда представя книгата си за началото

7 Dni Bansko12.04.2017220

Днешната мека на българските ски – Банско, най-накрая ще се сдобие със своята писана история. С може би на-важната част от история, тази за първите, които поставиха основите на този спорт в града. И най-първия сред тях –  пионерът на организирания спорт в Банско Димитър Сугарев.

Този четвъртък в Информационно-посетителския център от 17,3о часа ще бъде представянето на книгата пред читателите .

За да знаете кой ще ви чака в четвъртък, прочетете представянето на Димитър Сугарев от Мария Цигорийна, която е съавтор на книгата.

Роден на 22 юли 1929 г. в гр. Банско в семейството на Тодор и Янка Сугареви. Бащата е горски работник, а майката работи в ТК3С.

Брат му Иван е дългогодишен преподавател по физическо възпитание и спорт, негов съратник в осъществяване на голямата цел. Сестра му е Елена Гинчина. Верен спътник в живота му е съпругата Венера, има дъщеря Румяна.

Основното си образование завършва в родния си град, след което по-стьпва в Разложката гимназия. Продължава учението си в новооткритата гимназия в Банско.

През 1953 г. се дипломира във ВУФ – София, специапност ски. По време на следването си отбива и военната си служба. Получава чин капитан.

Работи в ДСО „Урожай” в столицата. От 1957 г. до 1989 г. е учител по физкултура и заместник- директор по учебно-възпитателната работа в ТГСД „Никола Вапцаров” – Банско. На обществени начала е бил секретар на Градския съвет на БТС — Банско, председател на ДФС, отговорник за градския хор към читалището.

Носител е на орден „Кирил и Методий”- втора степен, медали, грамоти и отличия. Награден е от ректора на НСА с плакет за активно участие в развитието на туризма и ски спорта. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Банско”.

Всеки, който познава бай Митан, а в родния му град едва ли има някой, който да не е чувал за него, знае, че зад тези сухи факти се крие един невероятен човек — почтен, целеустремен, всеотдаен, изключително трудолюбив и не на последно място, непретенциозен и скромен.

Името му не просто е свързано със ски спорта и с превръщането на Банско в световен ски център. Бай Митан създава спортната история на града в продължение на половин век. Ако Симеон Радев беше жив, без съмнение би го наредил сред строителите на съвременна България.

loading...

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *

loading...