Само в 7DniBansko.bg

Призоваха Цеко Минев да построи ски-писта в…столичния Западен парк! Само така можело да бъде спасен от циганите

7 Dni Bansko10.03.20181280
19

Айде, бе, Цеко, виж ква пързалка може да стане в Западен парк. Кажи, че искаш да правиш писта и ще се напълни с еколози да окупират гората. Само това е спасението, без теб сме загинали!

Това написа общественикът Владимир Каролев, бесен, че столичните “еколози” не правят нищо, за да спасят дърветата в близкия им Западен парк, а в същото време са се загрижили за…елхички в Пирин.

Ето и репортажът на Нова телевизия, който провокира Каролев:

„Не знам, аз не съм рязал нищо. Събирам счупените дървета, изгнилите”, това заяви пред NOVA хванат на място бракониер в Западен парк в София.

Той е само един от многото, идващи от ромския квартал „Факултета”, които превръщат парка в сечище през последните години. Отрязаните дървета се товарят на каруци, а заловените бракониери се оправдават, че просто събират съчки.

Обикновено самото отсичане става през нощта. След това хора от „Факултета” минават през деня и събират отрязаните дървета. В събирането често участват и малолетни деца, тъй като те не могат да бъдат подведени под съдебна отговорност дори да бъдат заловени на място.

Гражданин, които разхожда кучетата си в Западен парк споделя, че роми са му казвали: „Нас от полицията не ни е страх, страх ни е от кучетата”.

Само от началото на годината за незаконната сеч са задържани девет души. Наказани са с парични глоби от 1000 до 5000 лв.

Санкциите обаче са неефективни, защото на практика са несъбираеми. Досъдебни производства се образуват само в краен случай, посочват от Столична общината.

Преградите край пътищата – скални късове, земни насипи и други конструкции, с които се опитват да спрат каруците, също не помагат. От 2012 г. е планирано да бъде поставено видеонаблюдение в района. До момента обаче такова няма.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *