Само в 7DniBansko.bg

Директорът на Световните ски награди: Даже от Тайван и Бали гласуваха за Банско

7 Dni Bansko14.12.2016170

След като Банско за 4-и пореден път бе обявен за курорт №1 на България, директорът на Световните ски награди Шон Рапсън (на снимката вдясно) даде специално интервю в залата на церемонията в хотел „Ароса“ в австрийския зимен център Кицбюел.

 

Г-н Рапсън, тазгодишното 4-о издание на Световните ски награди събра най-много участници.
– Да, наистина, сега за приза се конкурираха 25-те държави с най-добре развит зимен туризъм. Включително далечни страни като Австралия, Нова Зеландия, Аржентина. За първи път участваше и Китай. Но ние имаме и малки награди за нации, прохождащи в зимния туризъм. Тук, в Кицбюел, дойдоха хора от Дубай, Хонконг, Сингапур – така че общият брой на участниците вероятно скоро ще достигне 40.
Разкажете как всъщност избирате победителя в конкретната категория.
– О, ако го избирах аз лично, щеше да е много лесно. Но ние имаме повече от стриктен процес по подбора. Първо искаме от хората от индустрията, от медиите и от самите курорти да номинират имената, които смятат за достойни за финалисти. Получава се голям списък, от който след внимателно пресяване стигаме до финалните номинации. През юни този шортлист се представя на туристическата индустрия и хората в нея имат 16 седмици за гласуване. Става дума за 1,6 милиона души от 143 държави, които гласуват. Това са скиори, журналисти, професионалисти. При 1,6 милиона гласували не може да има грешка или случайност.

 

Как успява Банско да влезе в този елитен списък от 25 зимни държави?
– Имате голяма подкрепа, очевидно – по целия свят. За вас гласуваха от места като Тайван и Бали. Банско е вече силен бранд на международния пазар. Хората го харесват. Интересно е, че в коментарите, които често съпътстват гласуването – например „хубави писти“, „хубави хотели“, при вас изпъкваше факторът „хора“. Явно точно хората и гостоприемството са сред най-силните страни на Банско.
А има ли лимит в наградите, които може да спечели един курорт?
– Ако спечелите 5 години поред, можете да задържите статуетката! (Смее се.) Не, лимит няма. Много курорти бяха побеждавали 3 пъти поред, но сега не успяха. Банско по-скоро е от малцинството. Гаранции няма.
Значи всичко е в ръцете на „хората“?
– Точно така. Изборът не зависи от мен. Аз само си върша работата.

 

Източник: в. „Банско Утре“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *