Само в 7DniBansko.bg

Ето това е монопол! Затвор за министър, работел за разрастване на аптечния картел на Марешки

7 Dni Bansko03.04.2017530

Служебният здравен министър Илко Семерджиев стана обвиняем, с наложена мярка за неотклонение „подписка“, съобщиха от прокуратурата. Семерджиев притискал шефа на Агенция под шапката на здравното министерство да назначи посочен от Семерджиев зам-директор, въпреки че той бил в конфликт на интереси, тъй като притежавал дружества, свързани със здравеопазването.

От прокуратурата не посочват името на Агенцията.

АФЕРА обаче разкри, че посочената Агенция е Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/, както и лицето, което е трябвало да бъде назначено. Това е Боян Доганов.

Единствена АФЕРА разкри, че директорката на ИАЛ Асена Стоименова е била извикана от Семерджиев, като служебният здравен министър е поискал от нея за неин заместник –директор на Агенция, да бъде назначено лицето Боян Доганов.

Боян Доганов е съдружник на Илко Семерджиев в негови консултантски фирми, като и в момента е главен секретар на „Международен институт по здравеопазване и здравноосигуряване“, на който шеф е Илко Семерджиев.

Боянов Доганов е рабтил в периода 1993-96 година за английската фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“, компания, която работи в Габрово, Ловеч, Котел, Созопол, Омуртаг.

От компанията е уволнен, заради подправен документ.

Боян Доган минава за човек на Веселин Марешки. В задачката се пита какво свързва Семерджиев – Доганов с Веселин Марешки.

След като шефката на ИАЛ Асена Стоименова категорично отказва да бъде назначен Боян Доганов за неин заместник, преди седмица, безпрецедентно Боян Доганов отива в петък, в края на деня, и си подава сам молбата за назначение като заместник директор на ИАЛ. Нещо, което е извън всякакви норми, без никой да го кани, без да е обявен конкурс. Молбата му все още стои в ИАЛ.

Още на 6 март т.г. единствена АФЕРА написа, че: ВСИЧКИ УВОЛНЕНИ ОТ АГЕНЦИЯТА ПО ЛЕКАРСТВА, КАТО ХОРА НА МАРЕШКИ, В ЛИСТИТЕ НА МАРЕШКИ! МАРЕШКИ СИ ИМА И ЗАМ-МИНИСТЪР В СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО! 

Пак АФЕРА единствена разкри на 21 март т.г. нова топла връзка със здравното министерство:  БЕЗОБРАЗИЕ! СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ХАРИЗВА МБАЛ „СВЕТА АНА“- ВАРНА НА МАРЕШКИ И НА КАДЪР НА ДОБРИН МИТЕВ! НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ! ВИЖТЕ ГИ „ЧИСТИТЕ ЛИЦА“ НА МЕНТОРА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ!

Ето и официално  съобщение на прокуратурата:

Днес, 03.04.2017 г. Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването за престъпление по чл. 269 ал. 1 от НК. Той е обвинен в това, че на 24.03.2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено Илко Семерджиев лице за свой заместник.

На 20.02.2017 г. в МЗ е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, че лицето, което Семерджиев е искал да бъде назначено за заместник, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията.

На 27.02.2017 г. лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в Агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев.

На 24.03.2017 г., тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията, Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. Илко Семерджиев е заявил “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“ и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече. Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.

afera.bg

loading...

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *

loading...