Само в 7DniBansko.bg

Окончателно! Иво Прокопиев изгоря с 200 милиона! Сложиха ли ръка и на фотоволтаиците му край Банско

7 Dni Bansko31.01.20185220
иво прокопиев

Апелативният съд в Бургас е потвърдил запора върху 200 милиона лева от богатството на обвиняемия бизнесмен Иво Прокопиев.

Запорът в отговор на иск на КОНПИ бе обжалван от скандалния бизнесмен, но съдът го е потвърдил. Решението на апелативните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване. Налагането на запор върху имущество на Иво Прокопиев, жена му и фирмите му за 199 501 065 лева е вследствие на обоснованото предположение, че придобитото имущество е придобито незаконно.

Това стана ясно неотдавна по време на пресконференция на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) на тема: “Запор на имуществото на Иво Прокопиев, членовете на неговото семейство и контролираните от него дружества”. “Преди 5 години дружеството „Каолин” е продадено на немска компания за 150 млн. Единственият начин да разберем дали това законно, е да установим източника. Тези пари са незаконни, спечелени са от незаконно придобито имущество. Установихме страшно много нарушения при приватизацията на дружеството, има схема, по която „Каолин” е придобит почти без пари”, заяви тогава шефът на КОНПИ Пламен Георгиев. “150 млн. лв. са незаконни и трябва да се установи откъде са. Ако Прокопиев нямше приходи, нямаше да го проверяваме. Но той продава. Как така една фирма като “Каолин” е взета? Иво Прокопиев ходи и говори лъжи”, каза Георгиев. Заводът бил оценен за 20 милиона. Оферта на белгийска фирма била отхвърлена. И Прокопиев придобил “Каолин” за 7,5 милиона”, обясни Георгиев.

Не е ясно дали в запорираните активи на Прокопиев влиза и фотоволтаичната му система между Разлог и Банско.

Както е известно Прокопиевите медии са главен рупор на групировките, работещи срещу развитието на Пирин. Нещо повече, разследваният олигарх в съдружие с Цветелина Бориславова подсигурява гърба на жълтопаветните “еколози”, чиито бяс е насочен към курорт №1.