Само в 7DniBansko.bg

Див екшън! Протестър от “Спасете Пирин” помля с ритници колата на общинар (ВИДЕО)

7 Dni Bansko23.01.20184440
циганин

Общинският съветник от Стара Загора Янко Янков се свърза с БЛИЦ и разказа за безумен екшън, разиграл се в центъра на града. Главни герои са били именно той и протестърът Петко Петков, който е активист от “Спасете Пирин”. Янко Янков е станал жертва на агресията на Петков. Общинският съветник изпрати и видео от скандалната случка. Самият той разказа цялата история с шокиращи подробности:

“Вчера бях в кафене в центъра на Стара Загора. В един момент забелязах, че отпред спира пътна помощ и се опитва да свали опожарена кола на общинския паркинг. Това е колата на Петко Петков, която преди няколко дни запалиха и той излезе пред медиите и обвини бившите си съдружници, протестиращите за Пирин и още хиляда човека. Той също беше там. Като общински съветник, няма как да допусна такова грубо нарушаване на закона и излязох да направя забележка, защото кола, спряна от движение, може да се паркира само на частен паркинг и нямат право да я стоварват на обществен, както правеха те. Шофьорът каза, че имал нареждане от Петков и трябва да я разтовари там. Когато отидох, той дойде при колата ми и започна да я рита, защото търси някаква конфронтация с мен”, разказва Янков.

“Не му обърнах внимание и реших да си тръгна. Като видя, че няма да му се получи, започна да рита по цялата кола и сгъна ламарините.” Общинският съветник смята, че най-вероятната причина за нападението и агресията на Петков е разследване, което той е водел срещу него: “Той беше усвоил четири хиляди лева от Община Стара Загора и не е изпълнил ангажиментите си. Сега трябва да върне тези пари, защото не е спазил това, което трябва да направи. Най-вероятно това е причината за атаката му срещу мен. Аз никога не съм имал лично вземане-даване с него, нито общи бизнес интереси, нито нищо. Не го познавам лично, единствено от фейсбук и разследването, което проведох.”

Янков е извикал полиция два пъти. Първият път са отишли на място, но не след дълго са си тръгнали без да предприемат конкретни мерки срещу агресията на Петков. Вторият път са го накарали да подпише предварителен протокол. “Когато извиках полиция не се случи нищо. Полицаите пуснаха пътната помощ най-безцеремонно да си тръгне без да му напишат нито фиш, нито акт за нарушение на обществения ред за разтоварване на кола спряна от движение в нарушение с наредбите и законите. Това имат право да го правят само на частен паркинг. На лицето не му казаха нищо, като той през цялото време снимаше и ме обиждаше. На записът се чува начинът, по който се обръща към мен. Единственото, което го накараха е да подпише протокола. След това полицията си тръгна. Той продължи да ругае и да псува и аз отново извиках полиция, но те не пожелаха да го приберат. Карах ги да му вземат тест за наркотици, но те отказаха, тъй като не бил шофьор, а пешеходец. Той беше неадекватен. Тогава ги попитах какво се случва ако ме наръга с нож или ме удари с камък по главата да ме убие? Не може всеки луд да се разхожда по улиците. Единствено го накараха да напише сведения. Това, ако е нормална държава, този човек трябва да е заключен с белезници на задната седалка на патрулка. Аз реших също да си тръгна и тогава започна да скача и да блъска по колата ми – риташе калниците, вратите, удряше стъклата”, допълва Янков.

Общинският съветник и няколко очевидци от заведението са дали показания пред полицията и чакат прокуратурата да образува досъдебно производство за хулиганство и нарушение на обществения ред. Той разкри и още една любопитна подробност около случката: “На мястото на инцидента беше съпругът на една следователка от Окръжна прокуратура, който го подстрекаваше и му даваше акъл какво да прави и да не прави, какво да подписва на полицията, как не могат да му вземат кръвна проба и наркотичен тест, защото не бил шофьор, а бил пешеходец. Излиза, че има закрила от тази следователка в Окръжна прокуратура. Те се познават и от преди. Имат видеоклипове заедно как правят панаири и сбирки по града.”